Megszületett a megállapodás: meghátrált a kormány és megadta az orvosoknak a kért 40 millió eurót

2022. november 27. - 07:38 | Belföld

A szombati tárgyalások során egyezségre jutott a kormány és az Orvosszakszervezet (LOZ) az orvosi béreket illetően. Az egészségügyi minisztérium hétfőn a parlament egészségügyi bizottsága elé terjeszti a megállapodást.

Megszületett a megállapodás: meghátrált a kormány és megadta az orvosoknak a kért 40 millió eurót
Eduard Heger és Peter Visolajský (Fotó: TASR - Pavol Zachar)

„A válságnak vége, nem fenyeget a kórházak összeomlása, megegyeztünk. Egyezségre jutottunk a memorandum nyolcadik pontját illetően is, ez a legnagyobb kompromisszum, amit elérhettünk“ – nyilatkozta Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök, hozzátéve: a kormány meghátrált az Orvosszakszervezet kérésével szemben, amely 40 millió eurót kér.

2023. január 1-től az orvosi minimálbér együtthatója a szakvizsgával rendelkező orvosok esetében az átlagbér 2,5-szerese, a szakvizsgával nem rendelkező orvosok esetében pedig másfélszerese lesz. Ezen kívül ez a praxisban töltött évek szerint növekszik majd. A szakvizsgával nem rendelkező orvosok fizetése minden praxisban töltött év után az átlagbér 0,015-szörösével növekszik majd, míg az okleveleseké a 0,025-szörösével 30 éven keresztül.

2025. január 1-től a szakvizsgával rendelkezőorvosok esetében a praxisban töltött évek együtthatója 30 évre az átlagkereset 0,03-szorosára emelkedik.

„Továbbra is érvényben marad a stabilizációs járulék minden egészségügyi dolgozó számára” – nyomatékosította Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) egészségügyi miniszter, aki szerint ezt december végéig fizethetik ki. Ez azokra az egészségügyi dolgozókra vonatkozik, akik aláírják a megállapodást, és december 1-jén érvényes munkaviszonyban lesznek valamelyik kórházban. Ennek az összegnek a magassága 5 ezer euró. Lengvarský hozzátette, hogy a tárca az elkövetkező napokban dolgozni fog az orvosok munkaszerződésének előkészítésén.

Peter Visolajský, a LOZ elnöke arra kéri a parlamenti képviselőket, hogy támogassák a jogszabályi változásokat, és felszólította őket arra is, hogy felelősségteljesen álljanak hozzá a költségvetésről szóló szavazáshoz. Azzal kapcsolatban, hogy december 1-től bizonyos kórházakban a műtétek elhalasztását tervezték, Visolajský biztosított afelől, hogy az orvosok megtesznek mindent azért, hogy a páciensek megkapják az időpontokat, ahogy azt ígérték nekik. Emellett felszólította a külföldön dolgozó medikusokat és orvosokat, hogy térjenek vissza Szlovákiába. „Szívesen fogadjuk önöket új kollégaként, megtettünk mindent azért, hogy jobb körülményeket teremtsünk önöknek” – mondta.

Az egészségügyi helyzettel kapcsolatos elégedetlenség miatt október elején több mint 2100 orvos adta be a felmondását. A szakszervezet nyolc követelés teljesítését kérte a kormánytól, a tárgyalások során főként a bérek kérdése jelentette a legnagyobb problémát. Ha nem sikerült volna megegyezni, fennállt a veszélye, hogy november 30-án lejár az orvosok felmondási ideje. Több kórház erre reagálva december 1-től nem adott új időpontokat a pácienseknek a tervezett műtétekre.


TASR/para