Megszűnik a 13. nyugdíj a jelenlegi formájában

2024. február 14. - 14:49 | Belföld

A tizenharmadik nyugdíj, mint állami szociális ellátás megszűnik, helyette jön a teljes értékű nyugdíjjárulék. A képviselők szerdán második olvasatba küldték a társadalombiztosítási törvény módosításának tervezetét.

Megszűnik a 13. nyugdíj a jelenlegi formájában
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A jelenleg hatályos szlovákiai jogszabályok szerint a 13. nyugdíj összege 50 és 300 euró között mozog. „A fogyasztói árak 2020 óta tartó jelentős emelkedése ellenére azonban ezek az összegek nem nőttek, ami csökkentette ennek az állami juttatásnak a reálértékét” – áll a munkaügyi tárca előterjesztésében.

Az új típusú 13. nyugdíjat az átlagnyugdíjjal megegyező összegben folyósítják majd, ez jelenleg megközelítőleg 600 euró.

A 13. nyugdíjra az összes nyugdíjellátásban részesülő személy jogosult.

A módosítás szerint a 13. nyugdíj összegeit az egyes nyugdíjtípusok esetében külön-külön határozzák meg az aktuális átlagnyugdíjat figyelembe véve.

Ha az adott típusú nyugdíj átlagos összege nem éri el a 300 eurót, akkor a 13. nyugdíj összege legalább 300 euró lesz. Több nyugdíjra való jogosultság esetén a jogosultak csak egy 13. nyugdíjat kaphatnak – azt, amelyiknek a legmagasabb az összege.

Az intézkedés összköltsége 2024-ben több mint 828 millió euró, jövőre pedig 100 millió euróval magasabb lesz.


(parameter)