Megszűnik a pandémiai betegszabadság, a munkaügyi minisztérium szerint semmi ok nem volt az eltörlésére

2021. november 30. - 08:57 | Belföld

Ha valaki megfertőződik koronavírussal, karanténba kerül, de már nem vonulhat pandémiai betegszabadságra. Decembertől már ezek az emberek is ugyanolyan táppénzt kapnak, mint bármilyen más betegség esetén, függetlenül attól, hogy az illető be van-e oltva vagy sem.

Megszűnik a pandémiai betegszabadság, a munkaügyi minisztérium szerint semmi ok nem volt az eltörlésére
Fotó: TASR

Az eddigi szabályok szerint, ha valakinek pozitív lett a tesztje, vagy fertőzött személlyel találkozott, annak karanténba kellett vonulnia és igényelhette a pandémiai szabadságot. Decembertől viszont megszűnik az ebből járó táppénz, miközben a tomboló járványidőszakban ez sokaknak segített.

Decembertől, aki megfertőződik koronavírussal, az első három nap a fizetésének 25%-át kaphatja meg az eddigi 55% helyett.

Ezzel nemcsak az alkalmazottak, hanem a munkáltatók is elégedetlenek. Eddig ugyanis a pandémiai táppénz költségeit az egész karanténidőszak alatt a Szociális Biztosító állta, ezentúl viszont az első tíz napot, tehát szinte az egész, karanténban töltött időszakot a munkáltató fizeti majd.

Miriam Filová, a munkáltatói szakszervezetek országos szövetségének szóvivője szerint a koronavírus okozta válság miatt számos vállalat pénzügyi forrása kimerült, a munkáltatóknak egyre nagyobbak a kiadásaik, ami a jelenlegi veszélyhelyzetben további tehernek számít.

A koalíció tagjai azzal érveltek, hogy azért is szüntették meg a pandémiai betegszabadságból származó táppénzt, mert sokan visszaéltek vele. Az emberek bejelentették, hogy megfertőződtek, hogy otthon maradhassanak és felvehessék a táppénzt. Milan Krajniak munkaügyi miniszter szerint viszont nem jegyeztek fel visszaéléses esetet.

„Nem volt szükséges a pandémiai betegszabadság eltörlése. Mindezt azért vezettük be, hogy a pozitívan tesztelt, illetve a fertőzöttekkel kontaktusba kerülő személyek betartsák a karantént” – nyilatkozta Michaela Slivková, a munkaügyi tárca szóvivője.

Ezt a Szociális Biztosító is megerősítette, amely októberben több mint 127 ezer táppénzt fizetett ki, ebből pedig mindössze 14 ezer származott pandémiai betegszabadságból.


(tvnoviny.sk)