Megszüntetik a maffiafőnök és a félfasiszta politikus védőjének fogságát

A Legfelsőbb Bíróság hétfői döntése értelmében szabadlábon védekezhet a bírósági eljárás során František Polák ügyvéd, akit extrémizmussal kapcsolatos bűncselekmények elkövetésével vádolnak – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Alexandra Važanová, a Legfelsőbb Bíróság szóvivője.

Megszüntetik a maffiafőnök és a félfasiszta politikus védőjének fogságát
Fotó: Polícia SR

A szóvivő közlése szerint a Legfelsőbb Bíróság mai, zárt ülésén megszüntette a Specializált Büntetőbíróság döntését, mert nem talált okot arra, hogy František Polák vizsgálati fogságban várja a tárgyalást.

A Specializált Büntetőbíróság május 25-én döntött František Polák vizsgálati fogságba helyezéséről, néhány nappal az után, hogy az ügyvédet az "Ezredes" akciót követően meggyanúsította a rendőrség a bűncselekmény elkövetésével. „A bíró a besztercebányai tárgyaláson döntött a férfi őrizetbe vételéről, mert fennált a tanúk befolyásolásának és újabb bűncselekmény elkövetésének veszélye. A vádlott fellebbezett” – közölte korábban Katarína Kudjáková, a Specializált Büntetőbíróság szóvivője.

„A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nyomozója az alapvető emberi és szabadságjogok elnyomását célzó mozgalom támogatásának és propagálásának, valamint szélsőséges eszméket terjesztő anyagok birtoklásának és terjesztésének bűncselekménye miatt tett vádemelési javaslatot a férfi ellen” – nyilatkozta korábban a rendőrség. Tomáš Borec, a Szlovák Ügyvédi Kamara (SAK) elnöke június 3-án, hétfőn azt közölte, felfüggesztették František Polák kamarai tagságát, mivel a gyanúsítottat vizsgálati fogságba helyezték. Hozzátette, a törvény értelmében ilyen esetben kötelező a tagság felfüggesztése.

Sajtóértesülések szerint František Polák volt az ügyvédje az életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Mikuláš Černák besztercebányai maffiavezérnek, vagy Stanislav Mizíknek, a Kotleba-féle ĽSNS képviselőjének. A razzia során több, fasiszta szimbólummal ellátott tárgyat találtak a jogásznál, és a gyanú szerint náci egyenruhában fényképezkedett.


TASR