Megtalálták a 2014-ben eltűnt mexikói diákok egyikének földi maradványát

2020. július 8. - 07:54 | Külföld

Megtalálták a 2014-ben eltűnt 43 mexikói diák egyikének földi maradványát, egy lábcsontot - közölte a mexikói főügyészség nyomozati egységének vezetője.

Megtalálták a 2014-ben eltűnt mexikói diákok egyikének földi maradványát
Fotó: AP

Ez az első ilyen lelet 2014 vége óta, amikor egy másik diák csontdarabját találták meg.

Trejo szerint nagyjából húsz kilométerre attól a helytől, ahonnan a diákokat elhurcolták, tavaly novemberben egy bejelentés alapján 15 nyomra - köztük hat emberi maradványra - bukkantak a nyomozók egy szakadékban. A csontokat az ausztriai Innsbruck Egyetem szakértőinek adták át kivizsgálásra. Elmondása szerint a szakemberek egy lábcsont alapján azonosították Christian Alfonso Rodríguez Telumbrét, az eltűnt diákok egyikét.

2014. szeptember 26-án az Ayotzinapa tanítóképző főiskola 43 diákja tűnt el Igualában. A korábbi hivatalos vizsgálat szerint a diákok buszokat zsákmányoltak, amellyel egy tüntetésre akartak utazni. A rendőrök több buszt megállítottak, majd átadták a diákokat a Guerreros Unidos nevű helyi drogkartellnek, amelynek emberei tévedésből egy rivális banda tagjainak hitték őket, így meggyilkolták, majd elégették őket, és egy coculai szeméttelepen szórták szét a maradványokat. Független vizsgálatok azonban kétségbe vonják a hivatalos verziót. A történtek hátterét és részleteit máig homály fedi. Az ügyben pedig eddig senkit sem ítéltek el.

MTI