Megtalálták a kapcsolatot az antigén gyorstesztek egyik beszállítója és Matovič között, aki szerint viszont ez nevetséges

2020. október 19. - 08:37 | Belföld

Az Állami Tartalékalap közvetlenül szólított meg potenciális beszállítókat az országos tömeges tesztelés kapcsán beszerzendő antigén gyorsteszteket illetően, és egyikük egy nagyszombati cég, mely az elérhető információk szerint tartozik az államnak, így nem is nyerhetett volna el állami megrendelést, másrészt Tomáš Drucker volt egészségügyi miniszternek, a parlamenten kívüli Dobrá voľba nevű párt alapítójának sikerült kapcsolatot találnia a cég és a miniszterelnök között.

Megtalálták a kapcsolatot az antigén gyorstesztek egyik beszállítója és Matovič között, aki szerint viszont ez nevetséges
Igor Matovič (Fotó: TASR)

Az állami megrendeléseknél történő közvetlen ajánlatkérés konkrét beszállítóktól a legkevésbé transzparens módja a beszerzésnek, ám ez a leggyorsabb. A közbeszerzésről szóló törvény több millió eurós tételeknél is lehetőséget ad rá, amennyiben előre nem látott rendkívüli esemény miatt van szükség erre, és nincs idő hosszadalmas nyílt pályázatra.

Az ugyanis hónapokig eltart. A SME cikke szerint a koronavírus-járvány indok lehet ilyen állami megrendelésre, a lap szerint viszont felmerül a kérdés, hogy a nyári hónapokban nem lett volna-e ideje felkészülni a kormánynak ilyen módon is a második hullámra.

Amikor az Állami Tartalékalap ilyen indokkal hajt végre beszerzést, nem szükséges automatikusan közzétenniük annak részleteit, sem a konkurens ajánlatokat, sem a kiértékelés módját. Ján Rudolf, a tartalékalap igazgatója közölte, hogy 20 cég szerepel azok között, amelyeket az ügyben megszólítottak vagy amelyek maguk jelentkeztek, ám nem mindegyik tett ajánlatot.

A törvény szerint ugyanakkor még ilyen rendkívüli helyzetben is értesíteni kell a beszerzésről a Közbeszerzési Hivatalt. Annak elnöke, Miroslav Hlivák megerősítette, hogy ez megtörtént, azt viszont e pillanatban még lehetetlen megmondani, hogy minden törvényesen zajlott-e.

Az Állami Tartalékalap három szerződést kötött antigén gyorstesztek beszállításáról még pénteken, miközben mindhárom hosszú ideje tevékenykedik az egészségügyben. A SME megjegyzi, hogy ezáltal nem ismétlődik meg az a helyzet a járvány első hullámának elejéről, amikor a még Kajetán Kičura vezette tartalékalap ismeretlen, vállalkozói háttérrel nem rendelkező cégektől vásárolt egészségügyi segédeszközöket.

A mostani három cég esetében is érvényes ugyanakkor, hogy a tartalékalappal kötött eddigi legmagasabb értékű szerződésük a mostani.

A legnagyobb számú tesztet, összesen 10 milliót egy nagyszombati székhelyű cég szállíthat be. Az Eurolab Lambda 39,5 millió eurós szerződést kötött, tehát egy-egy teszt 3,95 euróba kerül. Röviddel azután, hogy a szerződés megjelent a központi jegyzékben, némely politikusok rámutattak arra, hogy a cégnek tartozása van az állam felé, 17 ezer eurónyi járulékkal lóg a Szociális biztosítónak.

Ján Rudolf erre reagálva közölte, hogy a cég időközben törlesztett, és csak azért szerepel továbbra is az adósok között, mert havonta egyszer frissítik az erre vonatkozó adatbázist. Az igazgató szerint a cég 2014-től kezdődően minden hónapban késett a járulékok befizetésével, viszont soha nem többel, mint a cég éves járulékköltségeinek tizedével.

Az állami megrendelések javánál a jelentkező cégeknek legkésőbb az ajánlattételig rendezniük kell az adósságaikat az állammal szemben. Rendkívüli helyzetben ilyen kötelezettség a törvény szerint nincs, a megrendelő cég mérlegelésén műlik, hogyan dönt róla - írja a SME.

Tomáš Drucker volt egészségügyi miniszter egy másik összefüggésre mutatott rá, mégpedig hogy az Eurolab Lambda társtulajdonosa és ügyvezetője annak a magániskolának a társtulajdonosa és ügyvezetője is, melyet Igor Matovič lányai látogatnak.

A cégjegyzékből kiderül, hogy Peter Krajčovič nemcsak az Eurolab Lambda, de a Besst nevű cég ügyvezetője is, mely egy brit magániskolát működtet nagyszombatban és a hozzáférhető adatok szerint Matovičnak minimálisan az egyik lánya tényleg ide jár - szögezi le a SME. Matovič szerint viszont ezek csak "kínos emberek kínjai".

Az Eurolab Lambdánál funkciót töltött be 15 évvel ezelőtt az az Ivan Juráš is, akit az SaS a Radičová-kormány a Munkaügyi Központ igazgatójának jelölt, és aki dolgozott az SaS székhelyének épületét birtokló Liberálny dom nevű cégnél is dolgozott. Juráš viszont nem volt társtulajdonosa az Eurolab Lambdának és még 2006-ban távozott a cég vezetéséből.

Ján Rudolf közölte, hogy először látta a cég mostani tulajdonosait, amikor aláírták a szerződést. Szerinte minden törvényes volt, ráadásul a szerződések aláírását az egészségügyi minisztérium szakmai bizottsága is ajánlotta.

Az Eurolab Lamdba tehát 10 millió gyorstesztet szállít be, melyet a dél-koreai SD Biosensor vállalat gyártott. Rajta kívül az Abbott Laboratories Slovakia szállíthat meg kétmillió saját gyártású tesztet, melyet Panbio néven árusít, és amelynek kielemzéséhez semmilyen gépi felszerelésre nincs szükség. További egymillió tesztet szállíthat be a Juhapharm nevű cég, 4,30 eurós darabáron, a dél-koreai RapiGEN nevű gyártótól.

(SME)