Megtalálták a meteoritot, aminek keresése lázban tartotta Galánta környékét

2022. szeptember 21. - 13:57 | Régió

Megtalálták annak a meteoritnak a darabját, amely idén nyáron ért földet a Galántához közeli Pusztafödémesnél – tájékoztatott Juraj Tóth a pozsonyi Comenius Egyetem Matematika, Fizika és Informatika Karától.

Megtalálták a meteoritot, aminek keresése lázban tartotta Galánta környékét
Illusztráció (Fotó: TASR/AP)

Amint arról beszámoltunk, június 25-én este 8 óra körül meteorit lépett be a légtérbe, ami a nappali világosság mellett az embereknek fel sem tűnhetett, a morvai és az ógyallai obszervatórium viszont érzékelte a jelenséget, így ki tudták számítani a repülés pályáját. A kőzet Puzstafödémes környékén érhetett földet.

A szakértők és a helyiek is lázas keresésbe kezdtek, augusztus 20-án pedig a Lengyelországból érkező csillagászrajongó, Mateusz Zmija meg is találta a 8,6 grammos kőzetet. Tóth szerint hatalmas szerencséje volt, ugyanis nagyon kicsi volt az esélye, hogy rábukkanjon a leletre. A megtaláló több fotót is készített róla, majd pontosan dokumentálta a helyszínt. A megtaláló ezt követően a Matematika, Fizika és Informatika Karára vitte a kőzetet.

A leleten jelenleg részletes elemzést végeznek. A szakértőknek sikerült megállapítaniuk a meteorit valódiságát, valamint azt, hogy nemrég ért földet.

Az embereket további keresésre buzdítják, és kérik, hogy ha találnak újabb meteoritdarabokat, akkor juttassák el a szakértőknek.


TASR/para