Megtalálták Václav Havel 1977-es börtönnaplóját

2016. június 21. - 16:06 | Kultúra

Megtalálták Václav Havel volt cseh emberi jogi aktivista, későbbi csehszlovák, illetve cseh köztársasági elnök naplóját, amelyet első bebörtönzése idején 1977-ben vezetett a prágai Ruzyně börtönben.

Megtalálták Václav Havel 1977-es börtönnaplóját
Fotó: TASR

Václav Havel a Charta 77 elnevezésű csehszlovák ellenzéki emberi jogi kiáltvány 1977 januári nyugati publikálása után került néhány társával együtt vizsgálati fogságba.

A dokumentumban több tucatnyi korabeli ellenzéki cseh aktivista az emberi jogok betartását kérte számon a csehszlovák szocialista rendszer vezető képviselőitől. Az akkori csehszlovák szocialista rendszer a chartásokat ellenségnek nyilvánította és folyamatosan zaklatta, üldözte őket. Havel januártól májusig volt a Ruzyne börtön lakója, és eddig ismeretlen naplójába rövid jegyzetek formájában rendszeresen beírta napi feladatait, jövőbeni terveit és számos ötletét, gondolatát is rögzítette. A prágai sajtó szerint a naplóban sok olyan rövid megjegyzés is van, amely általában nem jellemezte Václav Havelt.

Az értékes dokumentumot Zdenek Urbánek cseh író és műfordító hagyatékéban találta meg unokája, David Dusek. Az Urbánek család korábban szoros kapcsolatokat ápolt a szocialista rendszer ellenzékével,Václav Havel és felesége, Olga közeli barátjuknak számított.

"A naplóról nem tudtam. Régi dobozokban kotorászva leltem meg, és először azt hittem, hogy a nagyapámé. Az ő, illetve Václav Havel írása nagyon hasonlított egymásra. Csak amikor beleolvastam a jegyzetekbe, jöttem rá arra, hogy mit is tartok a kezemben" - mondta David Dušek a Lidové Noviny című cseh napilapnak.

Nem tudni, hogyan került Václav Havel börtönnaplója Zdenek Urbánekhez. Az értékes dokumentumot ősszel jelenteti meg a prágai Václav Havel Könyvtár.

(MTI)

Címkék: Václav Havel