Megtámadták a szlovák parlamentet az orosz hackerek, Putyin zsoldosainak nem tetszik, hogy Pozsony az ukránokat támogatja

2023. március 28. - 14:33 | Belföld

Az Anonymous RU hackerei több szlovák weboldalt is megtámadtak, írja a vosveteit.zoznam.sk portál. Fenyegető figyelmeztetést is küldtek, hogy ne támogassuk az ukránokat. A történteket a parlament elnöke is megerősítette.

Megtámadták a szlovák parlamentet az orosz hackerek, Putyin zsoldosainak nem tetszik, hogy Pozsony az ukránokat támogatja
Fotó: TASR

Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke kedden koradélután jelezte, hogy valószínűleg hackertámadás miatt egy darabig nem működött a törvényhozás honlapja. „Három szerverünk van, az egyiket blokkolták. Valószínűleg hackertámadásról volt szó, amelyet egyszerre több országból hajtottak végre, és a történteket a Nemzetbiztonsági Hivatal már vizsgálja" - szögezte le Kollár.

A hackerek - a bejegyzésük szerint - figyelmeztették a Szlovák Köztársaságot "a banderista ukrajnai hatóságok támogatása miatt, illetve a MIG-29 átadásáért!"

A vosveteit.sk portál arról írt, hogy orosz kibertámadás több állami intézmény honlapját, köztük a parlamentét, a Nemzeti Bankét, a belügy- és a védelmi minisztériumét és néhány bank weboldalát is leblokkolta.

Ami meg a figyelmeztetésében szereplő banderista kifejezést illeti, az a Sztyepan Bandera - második világháború környékén tevékenykedő - ukrán nacionalista vezetőre és ideológiájának követőire utal. A Kreml szerint a "banderisták" - esetleg fasiszták vagy éppen neonácik - most lényegében az oroszok ellen harcoló ukrán katonák és önkéntesek.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a szlovák védelmi minisztérium tájékoztatása szerint már Ukrajnában van az első négy MiG-29-es vadászgép, amit a kormány az oroszok által megtámadott keleti szomszédjának ajándékozott.

(denníkn/vosveteit/para)