Megtarthatók-e a betervezett esküvők? - Dunaszerdahelyt és a környező városokat kérdeztük

2020. március 23. - 21:03 | Régió

A koronavírussal kapcsolatos óvintézkedések egyebek mellett a házasságkötéseket is érintik. Az illetékesek a betervezett esküvők elhalasztását tanácsolják, abban az esetben azonban, ha valaki mégis meg kívánja tartani esküvőjét, kizárólag két tanú jelenlétében, szájmaszk és kesztyű viselésével kerülhet rá sor. Utánajártunk Dunaszerdahelyen és a környező városokban vajon hogyan állnak a házasulandók ehhez a dologhoz.

Megtarthatók-e a betervezett esküvők? - Dunaszerdahelyt és a környező városokat kérdeztük
Illusztrációs felvétel (pexels)

A dunaszerdahelyi anyakönyvi hivatal dolgozója elmondta a Paraméternek, a városban márciusban egy házasságkötés sem zajlott. Az áprilisi hónapra két esküvő van bejegyezve a naptárukba, ezek felett azonban még ott lebeg a kérdőjel. A házasulandók egyelőre nem jelezték azon szándékukat, miszerint inkább elhalasztanák a frigy megkötését. A májusi hónapra három tervezett esküvő esik, ebből egyet a pár már most elhalasztott, a másik két pár pedig még türelmesen várja a fejleményeket.

Cséfalvay Á. András illusztrációs felvételei

Nagymegyeren az anyakönyvi hivataltól azt az információt kaptuk, az utolsó hivatalban zajló eskütételre még februárban került sor. Márciusra nem volt betervezett házasságkötés, ahogyan az áprilisi hónapban sem kívánt senki megházasodni. Májusban azonban négy szerelmes pár szerette volna papíron is összekötni életét, közülük egy pár már lemondta az időpontot, a halasztás mellett döntöttek. Hárman azonban még bizakodnak a pozitív fejleményekben, s egyelőre remélik, hogy minden a terveik szerint alakulhat.

Bős városában e hónapban készültek két lakodalomra, a jelenlegi helyzetre való tekintettel azonban mindkettő későbbi időpontra került. A körülmények bizonytalansága miatt az új dátumot még nem tűzték ki a párok, ugyanakkor azt belátták, hogy a március nem a legmegfelelőbb időpont a házasulásra. Bősön az áprilisi és májusi hónapra nem volt tervben esküvő.

Komárom anyakönyvi hivatalát is felkerestük. Az illetékes hölgytől megtudtuk, sok telefonhívás érkezik be hozzájuk, többen érdeklődnek, kérdezősködnek, hogy hogyan alakulnak a dolgok, mit kellene tenniük. Eddig két tervezett házasságkötést halasztottak el az őszi hónapokra. Az esküvők tekintetében a május sűrű hónapnak ígérkezett Komárom életében. A fennálló vírusveszély azonban kérdőjelessé teszi ezen frigyek megkötését. Bár az érintettek még nem jelezték halasztási szándékukat, amennyiben a helyzet megköveteli, minden bizonnyal a későbbi időpont mellett döntenek majd.

Párkányban az összes márciusi és májusi esküvő későbbi időpontra került, szám szerint három. Áprilisra nincs bejegyzett esküvő, így e hónapot nem érinti a helyzet.

Somorja városa maga vette kézbe az irányítást. Az áprilisban esküdni tervezőkkel ők maguk vették fel a kapcsolatot. Két pár belátta, jobb az óvatosság, így az egyikük júniusra, a másikuk pedig szeptemberre halasztotta a nagy napot. Egy esketést azonban mégis megtartanak áprilisban, a pár kérésének megfelelően, akik eredeti terveik szerint sem szeretettek volna nagy felhajtást. Szigorú óvintézkedések mellett zajlik majd a házasságkötés, kizárólag a két tanú kísérheti el a párt, s mindenkinek kivétel nélkül szájmaszkot és kesztyűt kell majd viselnie. Májusra újabb három esküvő van tervben, ezeket még nem késleltetik, egyelőre várnak, s ők is bíznak a helyzet javulásában.

Új időpontokat az elkövetkezendő hónapokra egy önkormányzat sem egyeztet.

Hasonlóképp teszik ezt Magyarországon is. A nagymarosi önkormányzattól megtudtuk, nem egyeztetnek új házasságkötési időpontokat, minden érdeklődőnek halasztást javasolnak. A már korábban leegyeztetett eseményeket azonban óvintézkedések mellett, de megtartják. Ilyen intézkedés az, hogy a házasulandó felek csak két tanúval jelenhetnek meg az önkormányzatnál, és mindenkinek szájmaszkot, valamint kesztyűt kell viselnie.

Szlávik Cyntia