Megtartotta éves közgyűlését a Szlovákiai Magyar Borászok Polgári Társulása

2023. február 9. - 16:57 | Régió

Megtartotta éves közgyűlését a Szlovákiai Magyar Borászok Polgári Társulása. Az eseményre a 2022 novemberében átadott párkányi Borok Házában került sor, a tagok mintegy kétharmadának jelenlétével.

Megtartotta éves közgyűlését a Szlovákiai Magyar Borászok Polgári Társulása
Helyszíni felvételek - kattints további fotokért

A közgyűlés előtt Marcinkó Adrián tartott érdekes előadást a borászati marketing online lehetőségeiről, a sok feltett kérdés mutatta, mennyire foglalkoztatja ez a téma manapság borászainkat.

Ezután Geönczeöl Attila beszámolója következett a 2022-es évről, ami igen mozgalmasnak mondható, hiszen a magyarországi Agrárminisztérium támogatásával, a Schams Ferenc Terv keretein belül sikerült megnyitni a párkányi Borok Házát, mely a polgári társulás eddigi legnagyobb vállalkozása.

Sor került két borászati tanfolyamra is a helyi polgári társulásokkal együttműködve Bodrogszerdahelyen és Farnadon, valamint elkészült a társulás honlapja is, melyet a www.felvidekiborasz.sk linken lehet megtalálni. A munka azonban nem áll meg, 2023 januárjában már újabb borászati tanfolyamot rendeztek Garamkövesden, folytatódik a Borok Háza fejlesztése, egy 50 fős konferenciaterem létrehozásával, valamint intenzív közösségi marketing tevékenységgel és számos rendezvénnyel. A cél, hogy a felvidéki magyar borászok bemutatkozási lehetőségekhez, piachoz jussanak, emellett szakmailag is fejlődjenek.

Mivel a szervezet az első négyéves ciklusának végére ért, új elnökséget és ellenőrt is választott a közgyűlés. Újra közgyűlés újra megválasztották az eddigi elnökséget, a meglévő 5 tag mellé pedig két új személyt delegált. Az új összetétel tehát: Bóna Bertalan (Bátorkeszi), Borvák Imre (Muzsla), Geönczeöl Attila (Garamkövesd), Sütő Zsolt (Kürt), Varga Attila (Királyhelmec), Varga Péter (Karva), Zsigmond Gábor (Ipolynyék). Az elnökség ezután elnököt választott, ismét bizalmat szavazva Geönczeöl Attilának. Helyettesei Sütő Zsoltot, Zsigmond Gábor és Varga Attila lettek. A döntés szimbolikus, hiszen így nyugatnak, a középső országrésznek és keletnek is jutott alelnöki pozíció. Az ellenőr a következő ciklusban is a kürti Kasnyík Tamás lesz. A szervezet új tagokat is üdvözölhet soraiban, köztük a karvai szakközépiskolát, mely az egyetlen magyar tannyelvű iskola a Szlovákiában, ahol középszinten szőlész-borász képzést is folytatnak. Dontöttek arról is, hogy a polgári társulás székhelyét Kürtről áthelyezik Párkányba, a Borok Házába, valamint változatlanul hagyta a tagság a tagdíjakat is (regisztrált borászok számára 50 euro, társulások és intézmények számára 20 euro évente).

Befejezésül a jelenlévők részt vettek Serli Csilla, a krasznabélteki Nachbil Borászat borászának (Szatmár megye, Partium/Románia) előadásán és borkóstolóján.

Forrás: Szlovákiai Magyar Borászok Polgári Társulása