Megtartották hétfőn a Nigériából származó, állítólag lopott műkincsek árverését Párizsban - FOTÓ

2020. június 30. - 08:55 | Kultúra

A nigériai tiltakozás ellenére a Christie's hétfőn Párizsban árverésre bocsátott két, állítólag lopott nigériai műkincset, amelyek 195 ezer eurórért keltek el.

A szobrok árát előzetesen 280-390 ezer dollárra becsülték a Christie's szakértői.

Chika Okeke-Agulu neves művészettörténész, a Princeton Egyetem professzora a BBC-nek azt mondta, hogy a két nigériai szobrot a hatvanas évek végén a nigériai polgárháború idején lopták el az Anambra állambeli szentélyekből. A fából faragott, másfél méter magas szobrok egy női és egy férfi alakot ábrázolnak, a nigériai igbo közösség istenségeit.

Fotó: Christie's

A szakember, valamint a nigériai múzeumok és emlékművek bizottsága is felszólította az árverési házat, hogy vegye le a műkincseket az árverési tételek közül. A Christie's azonban leszögezte, hogy teljesen legálisan jutott a műkincsekhez, és nem volt hajlandó lefújni az árverést.

A professzor szerint a szobrokat nem szerezhették meg legálisan, mivel a polgárháború alatt lopták el azokat, amikor az igbo közösség el akart szakadni Nigériától. Hangsúlyozta, hogy a polgárháború alatt számos szentélyt feldúltak, kifosztottak és leromboltak szülőföldjén.

Ha a szobrokat eladják, az igbo kulturális identitás fontos része vész el a jövendő generációk számára - hangoztatta. A professzor az aukciósházat és más műgyűjtőket is a műkincsek "eltulajdonításával" vádolta meg.

Az árverési ház ugyanakkor közleményében hangsúlyozta, hogy egy percre sem merült fel kétség a műkincsek törvényes eredetéről. A szobrokat Jacques Kerchache francia gyűjtő, Jacques Chirac volt francia elnök tanácsadója vásárolta meg. Mint írták: nincs bizonyíték arra, hogy a műkincseket idegenek távolították volna el eredeti helyükről. És arra sincs bizonyíték, hogy a polgárháborús területről vitték volna ki azokat.

A Christie's szerint helyi ügynökök először Kamerunban adhatták el a szobrokat és onnan kerültek hajón Európába. Azt nem tudni, hogy Kerchache Kamerunban vagy Párizsban vásárolta-e meg a műtárgyakat, amelyek egészen 2001-ben bekövetkezett haláláig a tulajdonában voltak.

Egy online indított petícióban mintegy kétezer aláíró is az árverés lefújását követelte.

Az elmúlt években francia bíróságok hasonló ügyekben rendre az árverési házak javára döntöttek.

(MTI)

Címkék: árverés