Megtelt Pozsony központja, néhány fejes melegen üdvözli a felvonulást

2019. július 20. - 16:03 | Belföld

Elkezdődött a fővárosban a szivárványos menetet, azaz a büszkeségnapi felvonulás, a Hviezdoslav téren egyes vélemények szerint 8 ezer ember gyűlt össze. Nem csak ők vonulnak ma.

Megtelt Pozsony központja, néhány fejes melegen üdvözli a felvonulást
Fotó: tasr

Mária Patakyová ombudsman és Matúš Vallo, Pozsony főpolgármestere már korábban is jelezte, támogatja a rendezvényt. Juraj Droba, Pozsony megye vezetője pedig videón keresztül szól az egybegyűlt közönséghez.

Vallo üzenetének fő mondanivalója, hogy "Pozsony mindig szabad és toleráns város lesz."

A szivárványos mozgalom alapvetései közé tartozik, hogy a homoszexualitás a heteroszexualitással azonos értékű, illetve hogy a társadalmi elfogadáshoz és a jogegyenlőség eléréséhez szükség van rá, hogy a melegek és leszbikusok nyíltan felvállalják szexuális orientációjukat.

Pozsonyban ma egy másik felvonulást is tartanak, a "Büszkék a családra" (Hrdí na rodinu) elnevezésűt, amelyen a gyerekgyárosnak is csúfolt Boris Kollár is részt vesz, akinek tíz csemetéje van kilenc különböző partenrétől. "Csendben jöttem támogatni ezt a felvonulást" - mondja a Sme rodina pártelnöke, aki szerint a családok jogi védelme amúgy megfelelő szintű.

Zuzana Čaputová korábban közölte: a szivárványos felvonuláson nem vesz részt, ahogy a Büszkék a családra nevű kezdeményezés felvonulásán sem. Ugyanakkor hangsúlyozta: tiszteletben tartja minden közösség és kisebbség szabad véleménynyilvánítási jogát, illetve arra való igyekezetét, hogy felhívja a figyelmet a jogaira.

Egy nappal korábban az államfő ellátogatott a Pride kísérőrendezvényére, amit a pozsonyi Nová Cvernovkában rendeztek. Ahogy azt mi is megírtuk, nem is akárhogy érkezett az eseményre, az elnöki limuzin helyett a városi tömegközlekedést választotta.

DenníkN/para