A megtévesztésig olyan, mint egy élő ember az új robotlány

A kínai USTC tudomány- és technológiai egyetem csoportja bemutatta azt a robotot, amely megtévesztésig olyan, mint egy élő ember - írja a 24.hu.

A megtévesztésig olyan, mint egy élő ember az új robotlány
Fotó: xinhua.net

A robot számos fényképen igencsak természetesen néz ki, az illúzió azonban addig tart, amíg el nem kezd beszélni és elő nem tűnik a természetesség és a spontaneitás teljes hiánya.

Jiajia-n három évig dolgoztak, jelenleg nemcsak képes felismerni a különböző emberekhez tartozó hangokat, hanem fel is tudja valamennyire dolgozni a hozzá érkező kérdéseket és válaszolni is tud rájuk. Angolul és mandarinul is képes beszélni, valamint hozzáadott gesztusai között szerepel a pislogás, illetve a bólogatás is. Bármennyire is néz ki valósághűnek, kommunikációs készségén még rengeteg fejlesztenivaló akad.

Kifejezetten sok munkát tettek bele a robot szemmozgásába, illetve az ajkak beszédhez való szinkronizálásába is, következő nagy lépésük pedig az, hogy a robot nevetni és sírni is tudjon. Későbbi terveik között természetesen az is szerepel, hogy a robot tanulni tudjon a vele folytatott beszélgetésekből és arcokat is fel tudjon ismerni.

24.hu