Megtöbbszörözzük a tüzérségi lövedékek gyártását, egy része Ukrajnának megy

2023. április 1. - 09:59 | Belföld

Ugrásszerűen megnőhet a tüzérségi lövedékek gyártási kapacitása Szlovákiában. Jaroslav Naď megbízott védelmi miniszter ötszörös számról beszélt, ez viszont csak abban az esetben érvényes, ha a háború előtti adatokat vesszük figyelembe. 

Megtöbbszörözzük a tüzérségi lövedékek gyártását, egy része Ukrajnának megy
Fotó: TASR / Denník E

Naď mindenesetre pénteki kijevi útja során azt mondta, Szlovákia sokkal nagyobb mértékben segíthetné Ukrajnát tüzérségi lövedékek terén. Ez jelenleg a legértékesebb árucikkek közé tartozik, és a hozzáférhetőségétől függ, ki nyeri majd a háborút. Szlovákia azon EU-országok közé tartozik, amelyekben gyártanak ilyesmit, és ezzel igyekszik most élni.

Szlovákiában a háború előtt a félig állami ZVS Holding évi 25 ezer tüzérségi lövedéket gyártott, a dubnicai vállalat azonban ezt a számot megkétszerezte már a tavalyi év során. A védelmi minisztérium most arra számít, hogy a jelenlegi 50 ezres mennyiséget sikerül tovább növelni, legkorábban azonban a következő év elejétől.

"A kapacitás növelése kétfázisú lesz, az első 2024. január 1-jétől, a második 2025. január 1-jétől valósulhat meg. Ez ugyanis a gyártóegységek beszállításához kötődik" - árulta el Martina Kovaľ Kakaščíková minisztériumi szóvivő. Ez tehát nem érinti az ukrán haderő tavaszra tervezett offenzíváját vagy az elkövetkezendő hónapokat.

A jövő évtől tehát a gyártókapacitás 100 ezer lövedékre, 2025-től pedig 150 ezerre emelkedhet.

A fegyverkereskedők ezzel úgy számolnak, hogy a beruházás nemcsak a háború idejére szól, ugyanis az európai fegyverraktárak is gyakorlatilag kiürültek, és majd vissza kell azokat tölteni.

A ZVS Hodling már kész tervvel rendelkezik az új gyártócsarnokkal és gyártósorral kapcsolatban, csak a pénzre várnak, amivel viszont már akad némi gond. A bankok etikai okokból nem adnak hitelt ilyen célra.

Az ügyet ezért az Európai Bizottság vette a kezébe. Márciusban az EU-s védelmi miniszterek tanácskozását arról született döntés, hogy a tüzérségi muníció gyártókapacitásának növelését dotálni fogják. A szlovák honvédelmi tárca szerint szóba került az Európai Védelmi Alapnál, az Európai Beruházási Banknál, de az is, hogy egyenesen az EU költségvetésében keressenek forrást rá.

Az EB 15 céget jelölt meg Európa-szerte, amellyel szorosabb tárgyalásokat folytat erről, és ezek egyike a ZVS Holding is, amely ma mintegy 300 embert foglalkoztat Dubnicán.

A múlt héten Thierry Breton, az EU belső piacokért felelős biztosa látogatta meg a cég dubnicai gyárát, ahol Naď miniszter fogadta és beszélt neki a cég kapacitásairól. "Ez a látogatás is a szlovákiai honvédelmi iparág színvonaláról tanúskodik, aminek stabil helye van az európai térképen" - fogalmazott.

(Denník E)