Megtört a rácsok mögött a kočneres államtitkár, jelezte, hogy most már beszélni fog

2020. június 15. - 10:06 | Belföld

Vallomást akar tenni az igazságügy korábbi államtitkára, akit 97 napja tartóztattak le. Monika Jankovská néhány napja jelezte a rendőrségnek, hogy beszélni fog, erre hétfő reggel símaszkos rendőrök a NAKA nyitrai központjába vitték. 

Megtört a rácsok mögött a kočneres államtitkár, jelezte, hogy most már beszélni fog
Fotó: tasr

"Nem ismerem, nem beszéltem vele, sem személyesen, sem közvetítőkön keresztül. A váltók ügyyébe egyáltalán nem avatkoztam be" - Jankovská így vallott még szeptember 3-án Marian Kočnerról. Majd a nyilatkozat után bejelentette, hogy távozik a pozíciójából, az igazságügyi minisztérium államtitkári székéből, ahova a Smer ültette még az előző megbízatási időszakban.

A rendőrség egy héttel azelőtt már lefoglalta néhány bíró, - köztük Jankovská - telefonját. Történt ez akkor, amikor a hatóságok már képben voltak Kočner telefonjának kommunikációs tartalmával. A Threema-alkalmazásból származó üzenetekből az derült ki, hogy Jankovská közel hatezer üzenetet váltott Kočnerrel 2017 ősze és 2018 májusa között.

Miután Jankovská lemondott az államtitkári posztról, felöltötte magára a bírói talárt és a pozsonyi kerületi bíróság tagja lett, anélkül, hogy ténylegesen munkába állt volna. Majd idén március közepén néhány más bíróval együtt a rendőrök bekopogtak érte és elvitték. Azóta eltelt 97 nap, és ez elegendőnek bizonyult arra, hogy az exállamtitkár átgondolja a dolgait. A DenníkN információi szerint néhány napja jelezte a hatóságoknak, újból vallomást szeretne tenni és be akarja ismerni a bűnösségét. Ezt követően derült az is ki, hogy lemondott a bírói tisztségéről.

Ma, azaz hétfő reggel símaszkos rendőrök szállították el Jankovskát Nyitrára, ahol elmondhatja azt, ami a lelkét nyomja. Ez a mondanivaló bizonyára érinti a Kočnerral folytatott üzenetváltásokat, meg azt, hogy a maffialistás nagyvállalkozó javára hogyan avatkozott be az úgynevezett markízás váltók bírósági ügyébe, aminek a hátterében összesen 69 millió euró értékű hamis értékpapír szerepel. Mint ismeretes, Zuzana Maruniaková bírót azzal gyanúsítják, hogy Jankovská hatására Kočner javára döntött a váltóhamisítási ügyben, amikor azt még civil eljárás keretében tárgyalták.

Ha Jankovská együttműködik a rendőrséggel, akkor néhány évvel kevesebb letöltendőt kaphat, és mondjuk ha még vádalkut is köt, akkor a feltételezett 15 helyett akár 7 évvel is megúszhatja az egészet.

(DenníkN)