Megugrott a fertőzöttek száma, korlátozásokat vezetnek be Görögországban

2021. július 7. - 08:29 | Külföld

Hirtelen növekedett Görögországban a koronavírussal fertőzöttek napi száma, a kormány terveket készített elő egyes korlátozások újbóli bevezetésére.

Megugrott a fertőzöttek száma, korlátozásokat vezetnek be Görögországban

A görög egészségügyi hatóságok 1797 új fertőzöttet jelentettek kedden, ami több mint duplája a hétfőn regisztrált 801 esetnek. A turisztikai ágazatra nagyban támaszkodó országban hetek óta csökkent az esetszám, így a hatóságok feloldották a legtöbb járványügyi szigorítást, és eltörölték a közterületi maszkviselést is.

Egészségügyi szakértők ugyanakkor aggodalmukat fejezték ki a delta vírusváltozat miatt tekintettel arra, hogy az utóbbi napokban ismét megugrott az esetszám.

Az új fertőzöttek többsége olyan fiatal, akik a szórakoztató-, illetve a vendéglátóiparban dolgoznak, így a hatóságok

az éttermekre, éjszakai szórakozóhelyekre és bárokra vonatkozó korlátozások részleges visszaállítása mellett döntöttek július 8-i hatállyal. A szigorítások értelmében maximalizálják a vendégek számát ezekben a létesítményekben.

Níkosz Hardaliász, a polgári védelmi miniszter helyettese szerint a szabálysértők kemény bírságokra számíthatnak, s a többi között megvonhatják a vendéglátóipari engedélyüket is.

A novemberben bevezetett karantén több milliárd eurós veszteséget okozott a görög gazdaságnak, amely éppen próbál kilábalni egy évtizednyi válságból. Eddig a görög felnőtt lakosság mintegy 38 százalékát oltották be teljesen és ösztönzőket - pénzjutalmat, illetve ingyenes mobiltelefonos adatforgalmat - is kilátásba helyeztek, ezzel bátorítva a fiatalokat az oltásra.

Az athéni vezetés tervei szerint őszre beoltanák a lakosság legalább 70 százalékát.

MTI