Megújul a Komáromi Jókai Színház épülete

2021. április 13. - 13:37 | Régió

Az elmúlt hetekben megkezdődtek a munkálatok a Komáromi Jókai Színházban.

Megújul a Komáromi Jókai Színház épülete
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Hosszú idő után sikerült egy nagyobb összeget fordítani az épület felújítására, amely Nyitra megye fennhatósága alá tartozik.

A tavalyi év költségvetésének tervezésénél eldőlt, hogy Nyitra megye 700 ezer eurót különít el a színház nyílászáróinak cseréjére. Ez tulajdonképpen annyit jelent, hogy minden ablak és ajtó felújításra kerül. Farkas Iván, a Nyitra megyei önkormányzat képviselője kifejtette, hogy az összegre azért van szükség, mert a színház épületének szerkezetei nem hagyományosak.

„Mivel egy speciális szerkezetű épületről van szó – kívülről fehér márványlapok borítják – éppen ezért komoly beavatkozásról beszélhetünk ebben a helyzetben, ami nem csak egy egyszerü hétköznapi ablakcsere“ – mondta.

Megerősítette továbbá, hogy a javítási munkálatok ezzel nem fejeződnek be. A tervek között a raktárhelyiségek felújítása is szerepel, hogy a kellékek, díszletek tárolása megfelelő legyen. A jelenleg megkezdett munkákat szeretnék az új évad kezdetéig befejezni. Reményeik szerint ha már újra lehetnek nézők a színházban, akkor már egy felújított épület fogadja majd őket.

Gál Tamás, a Komáromi Jókai Színház igazgatója elmondta, már időszerű volt egy felújítás megkezdése:

„Köszönet ezért a magyar képviselőknek, akik ezt kiharcolták, hiszen láthatjuk, hogy a Jókai Színház kívülről milyen rossz állapotban van. Reméljük, ez csak a kezdet és sikerül tovább folytatnunk az épület rekonstrukcióját.“

Hozzátette, a lehető legjobb időben történik a munka, mivel április 15-ig nem lesznek próbák, illetve ha lesznek is, közönség még mindig nem látogathatja a színházat. Az igazgató megjegyezte, az ablakcsere jól halad, és egyelőre semmilyen problémába nem ütköztek.

Természetesen a munkálatok ellenére a színészek élete sem áll meg. „Mindeközben a színház dolgozik. Amíg cserélik az ablakokat, addig mi építjük tovább a repertoárt. Ha majd megnyílik a világ, akkor minden bizonnyal rögtön négy színházi előadással tudunk indítani. Ebből három stúdióelőadás, egy pedig a nagyszínpadon történik“ – mondta az igazgató.

(ha)