Megújul a légi óvoda és a községi hivatal

2018. augusztus 16. - 17:10 | Régió

Az utóbbi két év nem volt sikeres a pályázatok szempontjából a légi önkormányzat számára, mert akadtak olyan kiírások, amelyeket megszüntettek, vagy éppen nem voltunk sikeresek a beadványok. Ebben az évben azonban jobbak a kilátásaik.

Megújul a légi óvoda és a községi hivatal
A nyári szünet utolsó heteiben nagytakarítás folyik, szeptemberben újra nyüzsgés lesz (A szerző felvételei) A többi képért KATT a fotóra!

Lég az a község, ahol mindig történik valami, csak keveset foglalkozik vele a sajtó. A falu vezetője nem a nyilvánosság számára építi a falut, inkább a légiek részére. Tehát zajlik az élet, hiszen van történés bőven.

„Azzal senkinek sem árulunk el nagy titkot, hogy ha egy település nagyobb fejlesztésbe fogna, ahhoz EU-s forrásokra, vagy minisztériumi támogatásokra van szüksége. A saját tőke arra kevés, hogy egy önkormányzat például egy óvodát felújítson”

magyarázza Szitási Ferenc Lég polgármestere.

Éppen ezért még két évvel ezelőtt a Szlovák Innovációs és Energetikai Ügynökséghez (Slovenská inovačná a energetická agentúra, röv. SIEA) adtak be két pályázatot. Az egyik a helyi óvoda felújítására, a másik pedig a községi hivatal rekonstrukciójára vonatkozott. Mindkét pályázatukat pozitívan bírálták el és az óvodára 900 ezer, a községi hivatal épületére pedig 700 ezer euró támogatást kaptak.

„Azt tudni kell, hogy nagy óvodánk van, összesen 92 gyerek látogatja, és négy pavilonból áll a komplexum, amely egy hektáros területen helyezkedik el. Itt lecserélnénk az összes nyílászárót, illetve felújítanánk az energetikai rendszert, ami az energiaspórolás szempontjából elengedhetetlen”

magyarázza Szitási.

Jelenleg a különböző ellenőrzések, illetve a közbeszerzési eljárás zajlik. Ha őszig ezeket a kötelező köröket nem sikerül lezárni, ebben az évben már nem kezdik el a munkálatokat. Télen mégsem lenne szerencsés egy tető-, illetve nyílászárócsere. De nem sürgeti őket az idő, ugyanis 2023-ig van idejük a támogatások a merítésére. Ha sikerülne, a következő nyári szünet alatt elsősorban az óvoda rekonstrukcióját hajtanák végre.

Mindkét épületre ráfér a tatarozás, hiszen még a nyolcvanas években épültek, energetikai szempontból a mai korban már nem nagyon állják meg a helyüket. „A pályázat egyik legfontosabb feltétele, hogy legalább 50 százalékos spórolást kell elérni az energiában, ami nálunk évente olyan 30-40 ezer euró pluszt jelent majd. Ezért felcseréljük a gázfűtést alternatív fűtési rendszerrel, hőszivattyúkat szerelünk be, illetve napelemes paneleket. Az épületben mindenhol lecseréljük a világítótesteket és led-világítással helyettesítjük” ecseteli a faluvezető.

Mivel Lég község a helyi mikrorégió központja, ezért a szomszédos településekről is ide járnak az óvodások, iskolások. A tanulók zöme, közel 90 százaléka azonban még így is helyi, ám az elmúlt beiratkozás alkalmával mégis 23 gyermeket kellett elutasítaniuk az óvodából helyhiány, vagy éppen életkoruk miatt.

„A vonzáskörzetünkbe tartozik Sárrét, Vitény és például Macháza, tehát azok a települések is, ahol az utóbbi években megszűntek az óvodák. Ezek a falvak benne vannak a mikrorégiós társulásunkban, a gyerek pedig nem tehet róla, hogy a lakhelyén megszűnt az óvoda. Szeretnénk nekik is lehetőséget nyújtani és éppen ezért támogatást kértünk bölcsőde kialakítására. A pályázatunkat a munka-, szociális és családügyi minisztériumhoz adtuk be”

mondja Szitási.

Pontosan ez a 20-25 gyerek az, akiket beíratnak a szülők, ám nem érik még el a három évet és ez a bölcsőde pont ezt a 2-3 éves kor közötti kicsiket fogadná. Sokszor előfordul, hogy a szülő menne már vissza dolgozni, az óvodába viszont nem vehetik fel a gyereket, mert nem töltötte még be a 3. életévét. A bölcsőde megnyitásával ez a probléma is megoldódna.

A pályázat két körös, tehát az szeptember 10-ig kell beadni első körben az általános számokat tartalmazó költségvetést és amennyiben erre rábólintanak, akkor továbblépnek a következő körbe. Az anyagi támogatásnak nincs sem alsó, sem pedig felső határa, ám szigorú szabályok vonatkoznak arra, milyen nagynak kell lenni az ablakoknak, mennyi helyre van szüksége egy gyereknek és így tovább. Tehát ennek függvényében alakul majd a költségvetés. Első becslések szerint 130-150 ezer euróból meg lehetne oldani.

„Mert nekünk számít, hogy Lég egy olyan falu legyen, ahol adottak a körülmények mindenkinek. Tehát van teljes felépítésű óvodánk, teljes felépítésű iskolánk, természetesen magyar és szlovák tannyelvű is. Vannak játszótereink, szupermarketünk, bankunk, postánk… tehát minden, ami egy ilyen kis településen szükséges. Azt szeretnénk, ha senkit nem kéne elutasítani. Aki légi, vagy éppen itt van ingatlanja, helyet kapjon az óvodánkban vagy az iskolánkban”

zárja a beszélgetést Szitási Ferenc.

(alsa)

Címkék: Lég, óvodák