Megújul a szlovákiai magyar cserkészet lapja, a Cserkész

2017. november 21. - 13:07 | Régió

TARDOSKEDD - November 18-án az őszi Cserkészvezetői Konferenciával egybekötve az érsekújvári járásbeli Tardoskedden Rendkívüli Tisztújító Közgyűlést tartott a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség - áll a szervezet sajtóközleményében.

Megújul a szlovákiai magyar cserkészet lapja, a Cserkész
Fotók: SZMCS

A konferencián közel 80 cserkészvezető vett részt, akik amellett, hogy új vezetőképzésért felelős vezetőt és külügyi vezetőt választottak, a megújuló Cserkész c. havilap terveibe is bepillantást kaptak.

A délelőtt folyamán a résztvevők alapszabály módosítást illető kérdéseket vitattak meg, valamint egyeztettek arról, hogy milyen hozadékai lennének annak, ha a Cserkészmozgalom Világszervezetének tagjává válna a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség. A segédőrsvezető-képző és őrsvezetőképző táborok beszámolóját követően a megújuló cserkészújsággal foglalkoztak a cserkészvezetők. Külsőleg és tartalmilag is új formát kap a lap, a következő évtől korosztályos magazinként fog megjelenni. Az újragondolással megbízott neveléssel foglalkozó és kommunikációs szakemberek először bemutatták a kérdőíves felmérés eredményét, majd vázolták az előzetesen felmért igények szerint összeállított újságtervet, és a cserkészvezetők megtekinthették az első címlapterveket is.

Az ebédet a tisztújítás követte, majd miután mindenki leadta szavazatát a jelöltekre, Juhász Gergely, a 2017-es Szövetségi Nagytábor parancsnoka értékelte az egész szervezetet megmozgató nyári tábort. Hagyományosan most is ezen a konferencián véglegesítették a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség 2018-as évi eseménynaptárát. Késő délután műhelymunkával zárták a munkát a cserkészek: a résztvevők egy része a szövetség szabályzataival dolgozott, másik fele pedig a cserkészújságról, annak gazdasági oldaláról, terjesztésről, példányszámról ötletelt.

„A Cserkészvezetői Konferencián csak cserkészvezetők, 18 év feletti tagok vehetnek részt. Ez az egyetlen olyan eseményünk, ahol találkozhatunk régi barátainkkal anélkül, hogy közben az őrsökre, cserkészcsapatunkra kellene fél szemünkkel figyelni. Fontosak ezek az együttgondolkozások fiatal felnőtt tagjaink számára, hisz ezek alapozzák meg, hogy a jövőben is legyen vezetése cserkészszövetségünknek. Jó volt látni a lelkesedésüket, és hálás vagyok a sok kérdésért, amelyre közösen kereshettük a választ” – mondta Gál Erik, az SZMCS elnöke.

(szmcs-p)