Megünnepelték Ferenc-József névnapját

2021. július 23. - 18:52 | Kultúra

Komárom vármegyei mindennapok a Nagy Háború árnyékában című helytörténeti alsorozatunkkal fel- és megidézzük olvasóinknak, hogyan zajlottak a hátországi emberek mindennapjai, ill. hogyan alakult a tájhoz kötődő személyiségek élete és munkássága az Alsó-Csallóközben az 1914–1918. évi világégés idején. Forrásunk a korabeli regionális sajtó.

Megünnepelték Ferenc-József névnapját
(Fotó: www.habsburg.org.hu)

(CLXV. rész)

1915-ben is megünnepelték a király névnapját Komáromban [Ferenc-nap, október 4.]: a szervezők a középületekre, az iskolákra mindenütt kitűzték a nemzeti trikolort, a hatóságok, a hivatalok, a testületek vezetőik, az oktatási intézmények pedig tanáraik révén részt vettek a Szent András-templomban megtartott misén, amelyet Farda Adolf helyettes plébános celebrált.

*

A komáromi iskolaszék 1915. szeptember 30-án tartott ülésén a községi elemi iskolánál megüresedett tanítónői állásokra – a 38 pályázó közül – Hirány Margit és Fehér Ida okleveles tanítónőket választotta meg.

*

Öngyilkosságot követett el Zsilinszky Istvánné, a tekintélyes iparos felesége. A negyvenkét éves négygyermekes anya fél évvel korábban már egyszer kútba ugrott, de akkor sikerült őt kimenteni. 1915. október 1-jén, pénteken azonban a komáromi asszony megvalósította szándékát. A Rákóczi utcában álló házuk padlásán felakasztotta magát, s mire azt hozzátartozói észrevették, halott volt. Katonai szolgálatát teljesítő férje a przemyśli várvédőkkel együtt orosz fogságba esett.

*

Komárom szabad királyi város rendőrkapitányi hivatala közhírré tette, hogy 1915. szeptember 27-én a város területén a disznó piacon egy pénztárcát találtak 16 K 88 fillér tartalommal. Jogos tulajdonosa a rendőrkapitányságon jelentkezhet.

*

Hirdetés: „Mórocz Dezső úri körök szabója és Komárom legnagyobb egyenruházati intézete, Megye utca 3., alapíttatott 1902-ben divat szerint öltönyöket, mérték szerint gummi felső kabátokat, papi ruhákat, közkedvelt angol lovagló nadrágokat, önkéntes-ruhákat és teljes felszereléseket finom kivitelben, szolid árban eszközöl. Honi és angol skett-szövetek raktáron vannak.”

Lelkes Vince