Megválasztották Dunaszerdahely új diákpolgármesterét, lássuk, mire számíthatnak tőle a diákok (Interjú)

2021. december 7. - 23:00 | Régió

Megválasztották Dunaszerdahely új diákpolgármesterét. A lúcsi Fialka Tamás, aki Bokros Biankától vette át a pozíciót, már hivatalosan is megkapta a funkciót. A Neratovicei téren található Magán Szakközépiskola idegenforgalmi szolgáltatások tanulmányi szak diákját egyebek mellett a terveiről faggattuk.

Megválasztották Dunaszerdahely új diákpolgármesterét, lássuk, mire számíthatnak tőle a diákok (Interjú)
Fialka Tamás - Cséfalvay Á. András felvételei (Továbbiakért kattints!)

Miért döntöttél úgy, hogy indulsz a választáson?

Szerencsés vagyok, mert nagyon jó osztályom van. Nem vagyunk sokan, viszont összetartó, jókedvű csapatként működünk. Az osztályfőnökünk egy nap azzal a kérdéssel érkezett hozzánk, hogy melyikünk szeretne diákpolgármester lenni. Az első pár másodpercben vonzónak találtam a dolgot, de aztán kicsit elbizonytalanodtam. Az osztálytársaim azonban szinte egyszerre, kórusban mondták, hogy „legyen a Tomi”. Az évek során jól kiismertek, és mivel többségben vannak a lányok – mindössze ketten vagyunk fiúk – nem is „mertem” ellenkezni velük. Nem kellett sokat unszolni, rábólintottam az ötletre.

Hogy fogadtad a hírt, hogy te kerültél ki győztesként ebből a versenyből?

Először kicsit megrémültem. Azt hiszem, ekkor tudatosult bennem, hogy mire is vállalkoztam. Beleborzongtam a gondolatba, hogy felelni fogok a város összes diákjáért. Illetve bevallom, tartottam a médiaszerepléstől is. Pár nap múlva viszont sikerült teljesen elengednem a félelmeimet és az ijedtséget, köszönhetően a családom és a barátaim lelki támogatásának. Azóta örömmel, izgatottan várom a következő egy évet.

A 17 éves Tamás jókedélyű, illedelmes fiatalember. Nagy családból származik, hat testvérrel büszkélkedhet.

Hogy született meg a választási programod?

Egy hetem volt felkészülni, amiből négy napot pihenéssel töltöttem. Aztán ráeszméltem, hogy hoppá, össze kellene állítanom a programomat. Az osztályfőnökömnek köszönhetően a prezentáció elkészítésével nem kellett bíbelődnöm, amiért nagyon hálás voltam. Nekem csak a szöveget kellett megírnom, ő pedig egy barátja segítségével összeállított egy remek prezit. Sosem szerettem szöveget írni, mindig az a rögtönző típus voltam. Így hát, ez elég viccesen alakult. Miután megírtam a szövegemet, nekiálltam gyakorolni, hogy majd szépen tudjam előadni a bírák előtt. Elsőre ez ment is, majd minél többet gyakoroltam, annál rosszabbul sikerült előadnom. Végül azért valahogy csak odakászálódtam a bizottság elé, és még sikerrel is jártam. Bár, azt azért hozzátenném, hogy nagyon szoros volt a verseny köztem és az ellenfelem, Ollé Nancy között. Csupán egyetlen szavazaton múlt, hogy ne én nyerjek. 6:5 arányban azonban mégis mellettem szavaztak többen.

Mi minden szerepelt ebben?

Az egyik legfontosabb pontja a vallás gyakorlásának népszerűsítése volt. Szeretném növelni a diákok Istenbe vetett hitét, ezáltal javítva kicsit a lelki állapotukat. Így jött az ötlet, hogy milyen jó lenne egy húsvéti körmenetet megvalósítani a városban. Eltökéltem, hogy ehhez mindenképpen ragaszkodni fogok. Részt vettem a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus körmenetén, ami nagyon megtetszett. Gondoltam, mi is megszervezhetnénk kicsiben. Ezt egy autómentes nappal kötném egybe. A hit gyakorlásával összefüggésben szeretnék majd különféle előadásokat is szervezni.

Szívesen tanul nyelveket, így a középiskola után e felé szeretne orientálódni. Amennyiben mégsem az egyetem mellett dönt, hivatásos katonaként szolgálná az országot.

Egy másik fontos pontja a programomnak a környezetvédelem volt. A következőkben nagy hangsúlyt szeretnék fektetni a környezettudatos életmódra. Továbbá, mivel a sportból soha nem elég, ez szintén felkerült a listámra.

A karitatív tevékenységeknek egyaránt kiemelt figyelmet szeretnék szentelni. Bár alapvetően a diákélettel kell foglalkoznom, mégis becsempésztem a programomba az időseket. Az a tervem, hogy az ő mindennapjaikba is viszünk majd egy kis mosolyt.

A saját céljaim mellett pedig a diákalpolgármester, Nancy ötletei is porondon lesznek. Bízom benne, hogy a mandátumom ideje alatt mindent sikerül megvalósítanunk.

Mi lesz az első lépés, amit diákpolgármesterként megteszel?

Már belekezdtem a Városi Diáktanács tagjainak toborzásába. Szeretnék még idén leülni Nancyvel, hogy átbeszéljük a dolgokat, egyeztessük a terveinket. Ami már le van beszélve, hogy ellátogatunk mendikálni a dunaszerdahelyi idősotthonba. Az ünnepek után pedig belevágunk a programok szervezésébe. Reméljük, addigra javul a járványhelyzet, és nem akadályoz majd a tevékenységeinkben.

(Köszönjük Karaffa Attila alpolgármesternek a szívélyes vendéglátást és körbeveztést a városházán!)

Szlávik Cyntia