Megválasztották a Kisebbségi Kulturális Alap szakmai tanácsainak tagjait

A KKA közművelődés, a könyv- és lapkiadás, valamint a művészetek tanácsába három-három tagot választhattak a péntek délelőtt megejtett titkos szavazáson a regisztrált szlovákiai magyar szervezetek képviselői.

Megválasztották a Kisebbségi Kulturális Alap szakmai tanácsainak tagjait
Fotó: ujszo.com

A szavazás végeredménye a következő:

Közművelődés:

Zsélyi Katalin

Szabó Csilla

Hornyák István

Könyv- és lapkiadás:

Csanda Gábor

Sidó Árpád

Molnár Anna

Művészet:

Hégli Dusán

Lakatos Róbert

Czibula Csaba

A tanácsok végleges felállásban öttagúak lesznek, a fennmaradó helyekre a Kisebbségi Kulturális Alap igazgatója, Molnár Norbert nevez majd tagokat.

A Híd part által beterjesztett törvényjavaslatról, illetve a Kisebbségi Kulturális Alap létrejöttéről ez év májusában hozta meg a végső döntést a parlament. A hatályos jogszabály szerint A jóváhagyott javaslat szerint a politikától független, közszolgálati jellegű Kisebbségi Kulturális Alap július 1-től kezdheti meg működését. Az eddig a Kormányhivatal védnökségébe tartozó kisebbségi kulturális támogatásokat ezentúl ez az alap osztja majd szét, és emelkedik a keretöszeg is. A törvény szerint az alap költségvetése 8 millió euró lesz, ami csaknem a duplája annak az összegnek (4,5 millió), amelyre eddig lehetett pályázni. A költségvetés 4%-át fordítják rezsiköltség térítésére, a fennmaradó összeget átlátható pályázatokon osztják szét.

-para-