Megválasztották a legnagyobb szlovákot

2019. május 2. - 08:53 | Belföld

Szerdán este kihirdették a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) A legnagyobb szlovák című műsorának győztesét.

Megválasztották a legnagyobb szlovákot

Az RTVS szavazós műsorának győztese a nézők szavazata alapján Milan Rastislav Štefánik tábornok, diplomata és politikus lett: több mint 49 ezren szavaztak arra, hogy ő a legnagyobb szlovák.

A második helyre Ľudovít Štúr nyelvész és politikus került, míg a harmadikra, Anton Srholec római katolikus pap.

A szavazás vége felé közeledve a nézők már csak tíz személy közül választhattak, köztük Cirill és Metód hittérítők, Juraj Jánošík betyár, Alexander Dubček politikus, Andrej Hlinka politikus, illetve Peter Sagan kerékpáros. Íme a teljes lista:

  • Marika Gombitová, énekesnő
  • Anton Srholec, pap
  • Peter Sagan, kerékpáros
  • Andrej Hlinka, politikus és pap
  • Cirill és Metód, hittérítők
  • Juraj Jánošík, betyár
  • Gustáv Husák, kommunista elnök
  • Alexander Dubček, politikus
  • Milan Rastislav Štefánik, politikus
  • Ľudovít Štúr, nyelvész és politikus

Jaroslav Rezník, az RTVS igazgatója az eredményhirdetés után elmondta, kellemes meglepetésként érte a végeredmény, tekintettel arra, hogy a fiatal választók is történelmi személyiségeket választottak, és beszélgettek róluk az iskolákban. Éppen ezért köszönetet mondott az iskoláknak és a tanároknak is. „Amennyiben a történelmi személyiségek bebiztosították a méltóságos múltunkat, akkor a fiataloknak köszönhetően nem féltem a jövőnket” – tette hozzá.

A szavazást 2018 őszén indították: először tetszőleges személyre lehetett küldeni szavazatot, majd január elsején nyilvánosságra hozták annak a száz személynek a nevét, akikre a legtöbb néző szavazott. Az utolsó részben már tízre szűkítették a jelöltek listáját, közülük került ki a győztes.

Az elmúlt hónapokban az RTVS dokumentumfilmeket vetített az egyes jelöltek életéről, a támogatóik pedig tíz okot soroltak fel arra, hogy miért éppen az ő jelöltjüknek kellene győznie.

A műsor korábban nem kis botrányt kavart, ősszel ugyanis a műsorajánlóban feltűnt Jozef Tiso, a második világháborús szlovák állam elnökének képmása is. Miután a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) és a rendőrség is vizsgálta az esetet, a készítők végül úgy döntöttek, Tisót kizárják a műsorból. Ezt Jaroslav Rezník az alábbi szavakkal jelentette be tavaly októberben: „Nem lehet majd szavazni olyan személyre, akit jogerősen elítéltek háborús bűnökért, emberiség ellen elkövetett bűncselekményekért vagy hazaárulásért, és nem rehabilitáltak.”

A legnagyobb szlovák című műsor a BBC The Greatest Britons című, 2002-es műsorának mintájára készült, melynek győztese Winston Churchill lett. A programot 24 további ország is átvette, köztük Csehország is, ahol a legnagyobb cseh címet IV. Károly nyerte el.


(TASR/para)