Megválasztották a NAKA új igazgatóját

2019. május 2. - 09:59 | Belföld

Branislav Zuriant választották meg a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) igazgatójának.

Megválasztották a NAKA új igazgatóját
Fotó: TASR

Zuriant Milan Lučanský országos rendőrfőkapitány nevezte ki a NAKA igazgatói pozíciójába.

Branislav Zurian ezidáig a nemzeti bűnüldözési egységet vezette. Andrea Dobiášová, az Országos Rendőr-főkapitányság sajtóosztályának vezetője megerősítette, hogy az új igazgató csütörtökön veszi át a funkciót.

A NAKA korábbi igazgatója, Peter Hraško ellen Milan Lučanský azután indított fegyelmi eljárást tavaly novemberben, hogy megérkeztek annak az elemzésnek az eredményei, amely a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom ellen tett névtelen feljelentés kivizsgálásának a körülményeit ellenőrizte.

„Az elemzésből az derül ki, hogy a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom ellen tett névtelen feljelentés kivizsgálásának a folyamatában hibázhattak, ezért indítottam diszciplináris eljárást Peter Hraško ellen. További intézkedéseket a diszciplináris eljárás befejezése után teszek" – mondta akkor Lučanský.

Milan Lučanský rendőrfőkapitány 2018. november 18-án jelentette be, hogy részletesebb elemzést készítenek a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom tagjai ellen tett névtelen feljelentésről. A feljelentés áttanulmányozása során ugyanis eltéréseket talált a NAKA által közvetített információ és a valóság között. Lučanský szerint az időpontokban voltak eltérések, a bejelentést követően a felettes nem értékelte megfelelően a helyzetet, és más kétségei is voltak.

Hraško november végén jelentette be, hogy lemond a NAKA elnöki pozíciójáról.


(TASR/para)