Megvan a 82-es „családpárti koalíció” a fasisztákkal, folytatják a tárgyalást Matovič csomagjáról

2022. május 24. - 11:42 | Belföld

A parlament kedden második olvasatba utalta az Igor Matovič szociális csomagját szabályozó törvényt, a három koalíciós párt - OĽaNO, Sme rodina, Za ľudí - mellett több fasiszta képviselő is igent nyomott. A Slovnaft-adóról csak szerdán szavaznak a képviselők, az SaS az üzemanyag jövedéki adóját csökkentené.

Megvan a 82-es „családpárti koalíció” a fasisztákkal, folytatják a tárgyalást Matovič csomagjáról
Fotó: TASR

A fasiszta és szélsőséges képviselők támogatásával szavazta meg a parlament Igor Matovič szociális csomagjának további tárgyalását. A plénumban 82 igen szavazatot kapott a jogszabály, de most a három koalíciós párt - az OĽaNO, a Sme rodina és a Za ľudí - a 10 szélsőséges képviselő szavazata nélkül is elfogadta volna, mivel csak 133 képviselő volt jelen a voksolásnál.

A csomagról Martin Beluskýval, a ĽSNS alelnökével is tárgyalt Igor Matovič. Habár a pénzügyminiszter előbb csak arról beszélt, hogy a fasiszta képviselővel csak a törvényhez kapcsolódó szakmai kérdéseit válaszolta meg, később elismerte, hogy a jogszabály elfogadásának a támogatása is szóba került.

Igor Matovič csomagjának elfogadását ellenzi az SaS, amely szerint a mintegy évi 1,2 milliárdba kerülő csomag nem azokon segít, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá, emellett pedig nincs fedezete. A pénzügyminiszter például az önkormányzatoktól vonna el 550 millió eurót, ami miatt az érdekvédelmi szervezeteik sztrájkkészültséget hirdettek.

CSALÁDOK:GEISSÉK ……..3:0

Így kommentálta Igor Matovič a parlamenti szavazást. A pénzügyminiszter ezzel a több százezer követővel rendelkező Geiss családra utalt, akik Die Geissens néven több százezer követővel rendelkező YouTube-csatornát vezetnek, és akiket Sulík hívott május elején Szlovákiába. Az SaS elnöke az ország népszerűsítését várja Geisséktől, akiknek még az idegenvezetést is vállalta az országban.

Matovič csomagja, amely a most a parlamenti bizottságok elé kerül, és várható, hogy néhány ponton módosulni fog. A javaslat a családi pótlékot és az adóbónuszt emelné két lépésben, előbb júliutól majd pedig januártól, a gyerekek korától függően. Emellett januártól az 5-18 évesek számára bevezetné a „szabadidő-utalványt”, amelyet A Za ľudí szeretné, ha ezeket az utalványokat az egészségkárosodott gyerekek rehabilitációjára is fordíthatnák.

Változhat az önkormányzatok finanszírozása is

A csomag elfogadásának nagy vesztesei az önkormányzatok lennének, mivel évente mintegy 500 millió euróval csökkenne a bevételük a személyi jövedelemadóból az adóbónusz emelkedése miatt. A Za ľudí szeretné csökkenteni ezt a terhet, és állítólag a pénzügyminiszter is hajlik afelé, hogy módosítsák az önkormányzatok bevételeinke forrását. Tomáš Meravý (Za ľudí) szerint az lehet a megoldás, ha a jövedelemadó mellett a jövedéki és az általános forgalmi adóból is részesülnének megfelelő arányban.

„A javaslatunk alapján a kiesés az első évben csak mintegy 100 millió euró lenne, a jelenleg prognosztizált 500 millió helyett” – mondta a Za ľudí gazdasági szakértője.

- lpj -