Megvan az előrehozott parlamenti választás dátuma, a volt koalíciós pártok megegyeztek az alkotmány módosításában is

2023. január 22. - 21:21 | Belföld

A volt koalíciós pártok biztosítják a 90 szavazatot az alkotmány módosításához, és az előrehozott parlamenti választás szeptember 30-án lehet. A megállapodást támogatja az OĽaNO, a Sme rodina és az SaS teljes frakciója, valamint a Za ľudí képviselői is. Bebetonoznák a jelenlegi választási rendszert is, csak 90 szavazattal lehetne módosítani a jövőben.

Megvan az előrehozott parlamenti választás dátuma, a volt koalíciós pártok megegyeztek az alkotmány módosításában is
Fotó: TASR - illusztrációs felvétel

A vasárnap esti megbeszélésen a koalíciós pártok megegyeztek az alkotmány módosításában, így lehetővé válik a választási ciklus lerövidítése. Az előrehozott parlamenti választást szeptember 30-ára írják ki, tájékoztatott Eduard Heger kormányfő a tárgyalás után.

„Megegyeztünk a módosítási javaslat szövegében is, amelyet várhatóan a parlament kedden kezdődő ülésén el is fogadunk” – jelentette be a vasárnap esti megbeszélés után Heger.

Az alkotmánymódosítási javaslat arról szól majd, hogy parlamenti határozattal le lehessen rövidíteni a választási ciklust, és előrehozott választást lehessen kiírni.

„A határozat elfogadásához, a választási ciklus lerövidítéséhez 90 szavazatra lesz szükség” – ismertette a javaslat részleteit Heger.

A vasárnapi megbeszélésen a Sme rodina képviselői nem vettek részt, de Heger szerint ez nem probléma, ők egyetértenek a most született megállapodással. „Ők korábban elmondták, hogy bármelyik variációt támogatni tudják, csak tájékoztassuk őket a végső megállapodásról, a mai megbeszélésen nem akartak részt venni” – mondta Heger.

Az alkotmánymódosítási javaslat része lesz az is, hogy a választási rendszer módosításához 90 képviselő támogatására lesz szükség. Ezt a módosítást az OĽaNO követelte, Igor Matovič szerint ugyanis a jelenlegi ellenzék olyan választási rendszert vezetne be egy esetleges győzelem után, mint a magyarországi választási rendszer.

Igor Matovič szerint ezzel több választási ciklusra bebetonozná hatalmát a Smer, a Hlas és a szélsőséges pártok, akárcsak az Orbán Viktor vezette Fidesz tette ezt a 2010-es győzelme után.

Heger szerint a megállapodást egységesen támogatja a Sme rodina, az SaS és az OĽaNO frakciója, és a Za ľudí képviselői is. „Támogatja az OĽaNO Polgári Demokratikus Platformja is, így a számok meglesznek” – jelentette ki Heger. A Ján Budaj környezetvédelmi miniszter vezette Polgári Demokratikus Platform, amelynek 11 tagja van, decemberben hagyta el az OĽaNO frakcióját.

További tárgyalásokra Heger szerint már nincs szükség, csak a javaslat szövegét finomítják.

Az SaS támogatja a megállapodást

A megegyezést megerősítette Richard Sulík, az SaS elnöke is. „A javaslat szövegét ma este Mária Kolíková kidolgozza, és elküldi a kollégáknak” – jelentette be Sulík. Az SaS elnöke szerint a volt koalíciós pártok csak a választási rendszer alkotmányban való rögzítését szabták feltételül az előrehozott választás lehetővé tételének.

"Világosan elmondtuk, hoyg nincs más feltételünk, rajtunk nem bukik meg a megállapodás" - mondta Sulík.

A Za ľudínak van még egy ötlete

A Za ľudí azonban még egy javaslatot beterjeszt az alkotmánymódosításhoz: a Specializált Bíróság és a Speciális Ügyészség védelmét is szeretnék beleírni az alkotmányba. Erről a javaslatról azonban nem született megállapodás, így nem biztos, hogy a parlament el fogja fogadni, az biztos, hogy a Sme rodina ezt nem támogatja. „Az OĽaNO és az SaS viszont megígérte a támogatását” – mondta Juraj Šeliga, a Za ľudí parlamenti képviselője. A párt három képviselője azonban akkor is támogatja az előrehozott választás szeptemberi kiírását, ha saját javaslatukat a parlament nem fogadja el.

Heger: nem lesz káosz szeptemberig

Heger szerint a megállapodás megfelel Zuzana Čaputová köztársasági elnök feltételeinek is, aki pénteken bejelentette, hogy elfogadható számára a választások szeptemberi időpontja is. A megbízott kormányfő nem tart attól, hogy a választásokig hátralévő időben káosz alakulna ki.

„Ha a demokratikus pártok el akarják nyerni a választók bizalmát, akkor meg kell mutatnunk nekik, hogy képesek vagyunk együttműködni, tudnak együtt kormányozni és együttműködni a parlamentben is” – mondta Heger.

A megbízott miniszterelnök egyelőre nem erősítette meg, hogy távozik-e az OĽaNO-ból. Szerinte erről még korai beszélni.

- lpj -