Megvan ki irányíthatja a dunaszerdahelyi járási hivatalt, nem az MKP jelölte, nem magyar, de beszél magyarul

2020. július 6. - 15:48 | Belföld

Nem váltak be az előrejelzések, a jelöltek neve alapján nem az MKP és nem is az Összefogás nevezte a déli járásokban a járási hivatalok elöljáróit. Az Összefogás jelöltjét be sem hívták meghallgatásra. Igor Matovič szerint depolitizálják az állami közigazgatást, de a jelölteket a párt választotta ki. Azt állítják, pártatlanul. Gyimesi György (OĽaNO) szerint a déli járásokba jelölt elöljárók többsége, például a dunaszerdahelyi is, beszél magyarul.

Megvan ki irányíthatja a dunaszerdahelyi járási hivatalt, nem az MKP jelölte, nem magyar, de beszél magyarul
Fotó: TASR

A dunaszerdehelyi járási hivatalt várhatóan Michal Deraj fogja vezetni, jelentette be hétfőn Igor Matovič kormányfő. Deraj környezetvédő, az állami természetvédelmi hivatal alkalmazottja, a Za našu vodu civilszervezet aktivistája, aki a 2018-as helyhatósági választáson indult Hegyéte polgármesteri posztjáért. Deraj egyébként a lista alapján Dunaszerdahelyen lakik.

„Úgy akarunk dolgozni, hogy fejlesszük a járásokat, és olyan stratégiai területekkel is tudjunk fogllakozni, mint például a vízforrások tisztasága a Csallóközben, és az életszínvonal növelése a járásban, amiben segíthet a hatékony, transzparens és nem korrupt államigazgatás, amely mindenki érdekében dolgozik, és senkivel sem kivételezik” - jelentette ki Deraj a bemutatásán.

Nem lesz magyar elöljárója egyetlen déli járásnak sem, legalábbis az OĽaNO által közzétett lista gyors vizsgálata alapján. A Galántai járásban Ján Duranský, a Komáromiban Juraj Pekarík, az Érsekújváriban Ladislav Hamran, a Vágsellyeiben Dionýz Solár, a Szenciben Katarína Sowiňská lesz az elöljáró. A teljes lista megtalálható itt: prednostovia.sk. Gyimesi György (OĽaNO) szerint azonban a déli járásokba jelölt elöljáról nagy része beszél magyarul. „Habár szlovák nevük van, de a legtöbb déli járás, például a a Galántai, a Dunaszerdahelyi, a Komáromi, az Érsekújvári és a Vágsellyei járások elöljárójelöltjei beszélnek magyarul" - mondta a Paraméternek Gyimesi.

Depolitizált államigazgatás, polgármester, tanár, légiirányító is lehet elöljáró

Igor Matovič szerint a párt ezzel depolitizálja az államigazgatást, habár a jelölteket a párt parlamenti képviselőcsoportja választotta ki. „Eddig úgy volt, hogy a politikai pártok senkit sem kérdeztek meg.

Jöttek, javaslataikat elküldték a kormányba és az elöljárókkal együtt több tucat embert lecseréltek a hivatalokban aszerint, hogy kinek kellett munkát adni. Oda az unokatestvért, oda a nénikét, oda meg valami ismerőst. A szakmaiság csak a negyedik helyen volt” - magyarázta, hogy szerinte eddig hogy működött a rendszer.

A kormányfő szerint ennek most már vége, a kormány csak a hivatalvezetőt nevezi ki, a többi alkalmazottnak nem kell majd a kirúgástól tartania. Igaz, majd valamikor később, mert most még ki fogják rúgni azokat, akiket szerintük az előző kormány(ok) helyeztek pozícióba.

Azt nem árulta el, hogy milyen feltételeknek kellett megfelelniük a jelölteknek. „Jelöltek helyi civilszervezetek, aktivisták, a ZMOS” - mondta Matovic azzal, hogy saját pártjához közel álló jelölt csak 9 van a listán. A jelöltek között van polgármester, vállalkozó, tanár, ügyvéd és légiirányító is.

Várják a bejelentéseket

A lista azonban még változhat, az OĽaNO ugyanis kádereztetné a jelölteket. Kijelentette, hogy felelősséget vállalnak a leendő elöljárókért, de számolniuk kell azzal, hogy bármikor kirúghatják őket. A jelöltek a kinevezésüket csak jövő héten, várhatóan a július 15-i kormányülésen vehetik át, addig ugyanis „nyilvános lusztrációt” szervez a legnagyobb kormánypárt. Matovič szerint ugyan ők is átvilágították a jelölteket, de

mindenkit arra kérnek, hogy jelentsék, tudnak valamilyen terhelőt valamelyik a jelöltről. Az anonim bejelentésekkel azonban nem foglalkoznak, a bejelentőnek meg kell adnia nevét, címét és telefonszámát.

A kormányfő azonban ígéri, hogy bizalmasan kezelik ezeket a személyes adatokat. A bejelentéseket a hét végéig várják.

Az MKP jelöltjei nem mentek át, az Összefogás jelöltjét be sem hívták

A jelöltek nevének nyilvánosságra hozatalával bebizonyosodott az is, hogy sem az MKP, sem az Összefogás jelöltjei nem szereznek elöljárói posztot. Pedig május végén még Gyimesi György (OĽaNO) parlamenti képviselő is azt mondta a Paraméternek, hogy a déli járásokban az MKP jelöltjeit befogadja az OĽaNO. Ez a most nyilvánosságra hozott lista alapján nem igazolódott. Gyimesi szerint azonban az MKP a "trianoni memorandumával" rontotta el az együttműködést. "Mondtam már korábban is, hoyg 5 perc villogásért kidobtak az ablakon négy év termékeny együttműködést" - mondta a Paraméternek Gyimesi.

A Paraméter információi szerint a Komáromi járásban Banai Tóth Pál, a Komáromi Jókai Színház gazdasági igazgatója, korábbi dunamocsi polgármester az Összefogás nevében jelentkezett a járási elöljárói posztra, de őt be sem hívta meghallgatásra az OĽaNO.

- lpj -