Megvan, ki üzemelteti majd a Pozsony-Dunaszerdahely-Komárom vasútvonalat

2022. augusztus 17. - 12:42 | Belföld

A cseh Leo Express üzemelteti majd a Pozsony-Dunaszerdahely-Komárom vasútvonalat egészen 2032-ig, a közlekedési minisztérium az ő pályázatukat találta a legjobbnak. Az üzemeltetés kezdete még nem teljesen eldöntött, a cégnek legkésőbb 2023 december 10-én kell megkezdenie a munkát, de akár egy évvel korábban is kezdhet.

Megvan, ki üzemelteti majd a Pozsony-Dunaszerdahely-Komárom vasútvonalat
Fotó: Leo Express

A cseh Leo Express ajánlata volt a legjobb a Pozsony-Dunaszerdahely-Komárom vasútvonal üzemeltetésére, ezért a közlekedési minisztérium ezzel a céggel köt szerződést 2032-ig, tájékoztatott szerdán a szaktárca.

„Az eredményről az ár mellett a minőségi kritériumok döntöttek, mint az ülőhelyek száma, a klimatizált vagonok, a színvonalas mosdók vagy az alacsony padlószint. Bízom benne, hogy az új szolgáltatóval elégedettek lesznek az utasok” – jelentette ki Andrej Doležal (Sme rodina), közlekedési miniszter.

A vonal üzemeltetése iránt 7 cég érdeklődött, de pályázatot csak hárman nyújtottak be, a Leo express mellett a Szlovák Vasúttársaság és a Yosaria Trains. Az üzemeltetést a nyertesnek 2023. december 10-én kell megkezdenie, de a minisztérium szerint akár egy évvel korábban, vagyis már 2022. december 11-étől átvehetné a vonalat.

„Az értékelő bizottság javaslata alapján felkínáljuk a Leo Expressnek az utasszállítás megkezdését Pozsony és Komárom között már 2022. december 11-től” – tájékoztatta a Paramétert Doležal.

A Leo Express cseh vállalat, amely Csehország mellett Lengyelországban és Szlovákiában is üzemeltet vasútvonalakat és buszjáratai is vannak. A cég honlapja szerint a regionális közlekedésben 5 vagonból álló Stadler vonatokat használ, amelyek mintegy 300 utas szállítására alkalmasak.

Az ügyben megkerestük a Leo Expresst is, amint választ kapunk, bővítjük hírünket.

- lpj -