Megvan a koalíciós egyezség, szombaton kiderülhet a kormány összetétele

2020. március 13. - 19:36 | Belföld

Megegyezett az OĽaNO, a Sme rodina, az SaS és a Za ľudí a kormány összetételében. Szombaton délben Zuzana Čaputovával találkozik a négy párt vezetője, Igor Matovič szerint jövő héten pénteken vagy utána hétfőn lehet a parlament alakuló ülése.

Megvan a koalíciós egyezség, szombaton kiderülhet a kormány összetétele
-illusztráció - (Fotó: TASR/Dano Veselský)

„Véglegesen megegyeztünk a kormány összeállításában, amelynek a parlamentben alkotmányos többsége lesz” - jelentette be a pénteki tárgyalások után Igor Matovič. A gyors megegyezést az aktuális helyzettel, vagyis a koronavírus-járvánnyal is indokolta.

Egyben megerősítette, hogy az SaS három posztot kap a kormányban az eredeti kettő helyett, a gazdasági miniszterelnöki poszt – amely egyben a gazdasági tárcát is jelenti – mellett várhatóan az oktatási miniszteri és a külügyminiszteri posztot kaphatja. „A helyzet nagyon komoly, inkább lemondtunk egy miniszteri posztról az SaS javára” - jelentette ki pénteken Matovič a Markíza televízió esti műsorában. Azt már nem erősítette meg, hogy a harmadik poszt a külügyminiszteri lesz. Az oktatási miniszter Branislav Gröhling, a külügyminiszter pedig Martin Klus lehet.

A négypárti megegyezésről szombaton délben tájékoztatják Zuzana Čaputová köztársasági elnököt, majd nyilvános lesz a megegyezés.

Matovič szerint jövő héten pénteken vagy az utána következő hétfőn lehet a parlament alakuló ülése, ezt követően mondhat le a jelenlegi kormány, és nevezheti ki az államfő az új kormányt.

Az OĽaNO várhatóan a miniszterelnök mellett további 6 minisztert nevezhet az új kormányba, biztosan ő adja a pénzügyminisztert, aki Eduard Heger lehet, illetve a belügyminisztert is. A belügyminiszteri poszttal kapcsolatban korábban Grendel Gábor neve is felmerült. Ugyancsak az OĽaNO adja az egészségügyi minisztert, erre a posztra Marek Krajčí a párt jelöltje.

A Sme rodina legfontosabb posztja a parlament elnöki pozíciója lesz, amelyet a pártelnök, Boris Kollár tölthet be. Sajtóinformációk szerint ez a párt jelölheti a szlovák titkosszolgálat igazgatóját, a posztot Vladimír Pčolinský kaphatja. Ő korábban Vladimír Palko és Daniel Lipšic belügyminiszterek mellett dolgozott. Várhatóan Kollárék adhatják majd a szociális ügyi minisztert is.

A Za ľudí egy miniszterelnök-helyettesi poszt mellett az igazságügyi tárcát kaphatja.

A párt várhatóan Veronika Remišovát jelöli majd a kormány alelnökének.

Andrej Kiska pártelnök, korábbi köztársasági elnök valószínűleg nem vállal feladatot a kormányban, az sem kizárt, hogy lemond parlamenti mandátumáról is. Kiska egészségügyi okokra hivatkozva Veronika Remišovát bízta meg a koalíciós tárgyalásokon való részvétellel.

Pénteken délután még fennált a veszélye annak is, hogy nem lesz megegyezés, az SaS elnöke ugyanis a pártja számára szerette volna megszerezni a pénzügyminiszteri posztot. Sulík azt kifogásolja, hogy egyetlen gazdasági tárcát sem kapott volna a pártjuk. „Nem értünk egyet a három minisztériummal, amit nekünk osztottak, egyik sem gazdasági” - jelentette ki Sulík a pénteki tárgyalások előtt. A péntek esti tárgyalások előtt az SaS az oktatásügyi, a külügyi és a környezetvédelmi minisztériumot kapta volna.

Eredetileg 8 minisztérium jutott volna az OĽaNO-nak, 3 a Sme rodinának, és 2-2 az SaS-nek és a Za ľudínak. A pénteki megegyezés alapján a 7-3-3-2-es felosztás a valószínű, de ez még változhat a miniszterelnök-helyettesek számának viszonyában.

(Para, DennikN)