Megvan, melyik országokból hurcolásszuk be a koronavírust

2020. július 14. - 16:58 | Belföld

Az új típusú koronavírus miatt hozott óvintézkedések lazítását követően a legtöbb – 48 - esetben Csehországból hozták be a COVID-19 betegséget Szlovákia területére. Ez a Besztercebányai  Regionális Közegészségügyi Hivatal munkatársai, Mária Avdičová és Jana Námešná által kidolgozott elemzésből derül ki. A szakemberek a 2020. június 1. és július 8. közötti időszakot vizsgálták.

Megvan, melyik országokból hurcolásszuk be a koronavírust
Illusztráció (Fotó: Cséfalvay Á. András)

Ukrajnához 40, Nagy-Britanniához 29, Szerbiához 14, Macedóniához 7, Szaúd-Arábiához 6, az Egyesült Államokhoz, Svédországhoz és Németországhoz öt-öt, Hollandiához és Olaszországhoz négy-négy, Magyarországhoz és Fehéroroszországhoz három-három, Svájchoz, Franciaországhoz és az Egyesült Arab Emirátusokhoz két-két behozott eset köthető.

Ezenkívül egy-egy esetben Törökországból, Thaiföldről, Romániából, Montenegróból, Luxemburgból, Spanyolországból, Ausztriából és Albániából hozták be a vírust Szlovákiába. A vizsgált időszakban 363 pozitív esetet vettek nyilvántartásba, ebből 187 (51,5 %) volt a behozott eset.

Az elemzés szerint 252 esetben (69 %) tünetmentes volt a fertőzés. 84 esetben légúti megbetegedés tünetei, 18 esetben pedig magas láz jelentkezett a fertőzötteknél. Hat további betegnél egyéb jellegű tünetek léptek fel.

Százezer lakosra lebontva a legtöbb új eset Zsolna megyében fordult elő, a legkevesebb Nyitra és Nagyszombat megyében.

TASR

Címkék: koronavírus