Megvan, mivel gyanúsítja a NAKA a két online trollt, Daňót és Vaskyt

2019. december 15. - 08:27 | Belföld

A NAKA megbízott nyomozója hivatalosan is meggyanúsította a két ismert online trollt, Martin Daňót és Rudolf Vaskyt, emellett javasolta a vizsgálati fogságba helyezésüket.

Megvan, mivel gyanúsítja a NAKA a két online trollt, Daňót és Vaskyt
Martin Daňo és Rudolf Vasky

A két figura őrizetbe vételéről, akik rendszerint online videóival, élő bejelentkezéseivel trollkodja szét az internetet és különböző eseményeket, pénteken tájékoztatott a rendőrség. Akkor még csak annyit közöltek, hogy erőszakos bűncselekménnyel gyanúsíthatók. Daňo ellen, aki idén az elnökválasztás egyik jelöltje is volt, korábban adócsalás ügyében is eljárás indult.

A rendőrség végül szombaton a Facebookon tájékoztatott arról, hogy kettejüket tettestársként több személyen ismétlődően elkövetett garázdaság bűntettével gyanúsítják, Daňót emellett egy konkrét esetben uszítással is.

A rendőrség szerint mindketten nyilvánosan, az internet segítségével követték el az említett bűntetteket, ennél konkrétabbak azonban nem voltak.

Ismert viszont, hogy egy tavaly tavasszal közzétett videójukban egy vasrúddal a kezükben fenyegették meg Lucia Ďuriš Nicholsonovát, hogy meg kéne őt ölni. A parlament alelnökeként tevékenykedő Nicholsonová azt követően testőröket fogadott. Daňo parlamenti akkreditációját emiatt akkor megvonták, fél évvel később, tavaly ősszel azonban már újra bemehetett az épületbe.

Daňoval korábban perben állt Zuzana Petková oknyomozó újságíró is, az Állítsuk meg a korrupciót! kezdeményezés munkatársa, valamint Jana Krescanko Dibáková, a Joj TV riportere, akit szintén megfenyegetett.

(TASR/Aktuality.sk/parameter)