Megvannak a Pápay-klán gyilkosai, felderítették az 1999-es dunaszerdahelyi vérengzést

2023. január 20. - 12:20 | Régió

A magyar és a szlovák rendőri vezetés pénteken délelőtt sajtótájékoztatót tartott az 1999-ben megölt Döcher György meggyilkolásának hátteréről és a szintén 1999-es dunaszerdahelyi tízes gyilkosság felderítéséről, amelyek szorosan kapcsolódnak egymáshoz.

Megvannak a Pápay-klán gyilkosai, felderítették az 1999-es dunaszerdahelyi vérengzést
Ketten lőttek, az egyik a Fontána vendégeit felügyelte: Szamaránszky Árpád "Paprika", Haris Sándor "Turek" és Bodoky Károly, a dunaszerdahelyi tízes gyilkosság feltételezett elkövetői - A fotóra kattintva KÉPGALÉRIA nyílik!

A Pápay-klán 1999-es leszámolása kapcsán a közeljövőben Bodoky Károly, Haris Sándor "Turek", Kádár Krisztián és V. Richárd kerülhetnek a vádlottak padjára. A többi gyanúsított már halott.

A sajtótájékoztatóra a magyar Országos Rendőr-főkapitányság szervezésében került sor Budapesten. A tájékoztatón részt vett a magyar országos rendőrfőkapitány, Balogh János, valamint Hamran István szlovák országos rendőrfőkapitány, Ľubomír Daňko, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) igazgatója, illetve Jeney Áron, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatója.

Balogh János köszönetet mondott a szlovák nyomozóknak és a rendőri vezetésnek az ügyben elvégzett munkáért és a sikeres együttműködésért, amelynek köszönhetően jelentős szakmai eredményekről számolhatnak be. Kiemelte:

„Elismerés illeti a magyar és a szlovák rendőröket, ügyészeket, akik bebizonyították, hogy senki sem nyugodhat meg, aki bűnt követ el.”

Hamran köszönetet mondott magyar kollégáiknak a szoros és kitartó együttműködésért, aminek köszönhetően 20 év után sikerült felderíteni két ügyet, amelyek szorosan összefüggnek egymással.

Ľubomír Daňko, Hamran István, Balogh János, Jeney Áron (Fotók: Paraméter)

Ľubomír Daňko NAKA-igazgató ismertette az 1999-es dunaszerdahelyi tízes gyilkosság részleteit, hozzátéve, ez volt a valaha történt legsúlyosabb gyilkossági ügy Szlovákia történetében. Mint ismert, 1999. március 25-én három, rendőrségi overallt és símaszkot viselő gépfegyveres elkövető hatolt be a dunaszerdahelyi Fontána étterembe és lőtt halomra tíz embert, köztük a klán vezérét, Pápay Tibort.

"Az ügyet sokáig nem sikerült felderíteni. Legutóbb 2014-ben lett felfüggesztve az eljárás, de amikor 2016-ban a NAKÁ-val elkezdtük vizsgálni a Sátor-féle csoportot, információkat szereztünk a tízes gyilkossággal kapcsolatban is, majd 2018-ban újrakezdtük a vizsgálatot. A magyar rendőrséggel ebben az ügyben folytatott együttműködés a későbbiekben meghozta gyümölcsét, és sikerült felderíteni a tízes gyilkosságot"

- nyilatkozta a sajtóeseményen Ľubomír Daňko.

Fontána felderítve

A magyar és szlovák rendőrség együttműködése több mint 20 év után meghozta az eredményt, az ügyet ugyanis felderítették. Az igazgató a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva bővebb információval nem szolgált, megerősítette ugyanakkor, hogy Bodoky Károly és Haris Sándor "Turek" részt vettek a dunaszerdahelyi tízes gyilkosság végrehajtásában.


Turek kapcsán érdekes adalék, hogy az elmúlt évek folyamán többször is nevet változtatott. Először Debreceni Alexre váltott, utána pedig felvette új felesége vezetéknevét, ezután már Uszikov Alexnek hívták - ahogy a Magyar Nemzet is utal rá. Turek feleségének nevét egy időben felkapta a magyar sajtó, mivel korábban Habony Árpád magyar miniszterelnöki (ex)tanácsadó barátnője is volt. Apja, Eduard Uszikov is elég ellentmondásos figurának számít. Az alapvetően a húsiparban érdekelt ukrán milliárdos Rogán Antal polgármestersége idején nagy kedvezménnyel szerzett meg több ingatlant a budapesti V. kerületben, hírhedt kopasz figurákkal foglalt el egy éttermet, vagy épp húsipari áfacsalás miatt vizsgálódott nála a rendőrség. A Magyar Nemzet értesülése szerint Eduard Uszikovot azóta már kiutasították Magyarországról.


A tízes leszámolás harmadik tettese Bodoky és "Turek" mellett a 2005-ben autóbalesetben elhunyt Szamaránszky Árpád "Paprika" volt. Az ügy további gyanúsítottjai Kádár Krisztián és V. Richárd. A többi gyanúsított - konkrétan Raisz Szilárd, Raisz Csaba, Szerencsés Zoltán, Reisz Andor, valamint a megrendelő Sátor Lajos - már mind halott.

Daňko megerősítette, hogy a tízes gyilkosság nyomozása a végéhez közeledik, hamarosan pedig várhatóan benyújtják a vádemelési javaslatokat az ügyészségre.

A NAKA-igazgató kiemelte, a Sátor-banda a legbrutálisabb szlovákiai bűnszerveztek közé tartozik. Hivatalosan legalább 60 halálos áldozat fűződik a nevükhöz a Fontána-gyilkossággal együttvéve. A bűnbanda által meggyilkolt és eltüntetett áldozatok közül 23 személy holttestét sikerült a rendőrségnek megtalálnia az utóbbi hét év folyamán.

Daňko kiemelte, bizonyos ügyek már jogerősen lezárultak, és bízik benne, hogy hamarosan a többi ügy végére is pont kerül.

Kik adták le a 113 lövést?

Ahogy az a sajtótájékoztatón kiderült, Bodoky Károly volt az 1999-es budapesti Döcher-gyilkosság elkövetője.

"Turek volt az a személy, aki megbízta barátját, Sátor Lajost azzal, hogy végezzen korábbi üzlettársával és barátjával, D. Györggyel, illetve annak barátjával, Dimitrovval. S. Lajos ezt a feladatot két emberére, a szlovák állampolgárságú B. Károlyra és Sz. Árpádra bízta. (...) A nyomozás adatai alapján B. Károly volt az a személy, aki 1999. február 2-án besétált az Újpalotán található vendéglátóhelyre, kabátja alatt egy Skorpió géppisztolyt rejtve. Hátrasétált a boxokhoz, és az ott tartózkodó D. Györgyöt, illetve annak barátját húsz lövéssel kivégezte. (...) Turek ezt a szívességet azzal hálálta meg, hogy aktívan közreműködött a dunaszerdahelyi tízes gyilkosságban. A nyomozás adatai alapján ő volt az egyik elkövető, aki részt vett ebben a bűncselekményben"

- nyilatkozta a sajtótájékoztatón Jeney Áron, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatója. A magyar rendőrség egy animációt is készített arról, hogyan hajthatta végre Bodoky a Döcher-gyilkosságot.

Emellett - mint kiderült - Bodoky Károly a tízes gyilkosság ügyében beismerő vallomást tett, sajtóinformációk szerint azt vallotta, hogy ő felügyelt a vendégekre a földszinten, amíg a két lövész az emeleten végzett a Pápay-klán tagjaival.

Az utóbbi évtizedek sajtóinformációi ezzel a verzióval szembenállnak, eddig ugyanis úgy lehetett tudni, hogy valójában Szamaránszky Árpád felügyelt a vendégekre, amíg "Turek" és Bodoky 113 lövéssel végeztek tíz aldozatukkal a Fontána étterem emeletén. Az, hogy a rendőrség vizsgálta-e ezt a verziót, a sajtótájékoztatón nem derült ki. A Paraméter kérdésére Ľubomír Daňko csak annyit volt hajlandó elárulni, hogy Bodoky Károlyt mint együttműködő gyanúsítottat külön eljárás alá vonták. A válasz alapján valószínűsíteni lehet, hogy Bodoky verzióját hitelesnek találta a nyomozóhatóság.

Kádár Krisztián szintén beismerő vallomást tett, a Paraméter információi szerint ő anyagi segítséget nyújthatott Sátoréknak a bűnügy végrehajtásához. V. Richárd szerepét nem részletezték.

Kiderült az is, hogy egyes gyanúsítottak ellen magyarországi bíróság fog vádat emelni, bizonyos gyanúsítottak ellen pedig Szlovákiában történik majd vádemelés. A sajtótájékoztató helyszínén kiállították a fegyvereket, amelyeket a nyomozás során foglaltak le Magyarországon. Haris Sándor "Turek" egykori bizalmasánál. A rendőrök elárulták, hogy a fegyverek között van az a Skorpió géppisztoly is, amellyel a Döcher-gyilkosságot elkövették.

(parameter)