Megvéd minket a reszpirátor a delta variáns ellen? A járványügyi szakértő válasza egyértelmű

2021. július 22. - 10:55 | Belföld

A koronavírus-járvány kirobbanásával az emberek mindennapi eszközévé vált a szájmaszk és a reszpirátor. Utóbbi nagyobb mértékben véd a brit mutáció ellen, de vajon a delta variáns ellen is?

Megvéd minket a reszpirátor a delta variáns ellen? A járványügyi szakértő válasza egyértelmű
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A jelenleg érvénybe lévő intézkedések szerint szájmaszkot beltéren, a közös helyiségekben, illetve kültéren a tömegrendezvényeken kell viselnünk. Felmerül viszont a kérdés, hogy elegendő védelmet nyújt-e a delta variáns ellen, vagy újfent elő kell vennünk a reszpirátort.

Martin Pavelka járványügyi szakértőnek egyértelmű a véleménye. „A delta variáns ellen a legjobb védekezés az oltás. Semmilyen szájmaszk, semmilyen reszpirátor, csak a vakcina használ. A szájmaszkok és a reszpirátorok nem száz százalékosak. Természetesen fontosak, mert csökkentik bizonyos részecskék áthatolását, de ez nem elég” – nyilatkozta a szakértő.

A beoltottak számára tehát a szájmaszk vagy a reszpirátor tovább növeli a védelmet a delta variáns ellen. Ellenkezőleg a nem beoltottak nagyobb fertőzésveszélynek vannak kitéve, még úgy is, hogy szájmaszkot vagy reszpirátort viselnek.

Pavelka szerint a védőeszközök viselése az összetartozás megnyilvánulása, hogy a körülöttünk lévők biztonságban érezzék magukat. Emellett nemcsak a koronavírus ellen, hanem más fertőző betegségek, így az influenza ellen is véd.


(tvnoviny.sk)