Megvétózta az államfő a titulusok visszavonásával foglalkozó törvénymódosítást

2020. november 25. - 18:20 | Belföld

Zuzana Čaputová köztársasági elnök megvétózta a felsőoktatási intézményekről szóló törvény módosítását, amely a titulusok visszavonásának kérdésével foglalkozik. Az államfő úgy véli, a jogszabály egyes rendelkezései nincsenek összhangban az alkotmánnyal. A parlamentnek újra kell tárgyalnia a törvényt.

Megvétózta az államfő a titulusok visszavonásával foglalkozó törvénymódosítást
Fotó: TASR

„Ellentmondások vannak a módosításban, ami nincs összhangban az alkotmánnyal. Köztársasági elnökként védenem kell a jogi norma alkotmányosságát, ezért döntöttem úgy, hogy visszaküldöm a törvényt a parlamentnek.

Az államfő problematikusnak látja az egyetemi tanárok visszahívásának kérdését. Emlékeztet arra, hogy az alkotmány értelmében a köztársasági elnök kinevezhet, de nem hívhat vissza egyetemi tanárokat. „Nem írhatok alá olyan törvényt, amit nem tudok az alkotmány értelmében végrehajtani” – magyarázta Čaputová.

Az elnök asszony azt javasolja a parlamentnek, hogy az egyetemi tanári cím megszüntetéséről az a testület döntsön, amely a titulusok visszavonásának jogi feltételeit meghatározta (a rektor vagy a fellebbviteli bizottság). Ez a testület felelős továbbá az ügy helyes és jogszerű elbírálásáért, az eljárás és a döntés helyességét a bíróság vizsgálja felül. „Ez garantálja a tisztességes eljáráshoz való jogot, és összhangban van a jogállamiság elvével" - tette hozzá Čaputová.


(TASR)