Megvilágítás este 11-ig és megálló mozgólépcsők – a szlovákiai plázák más utat választottak a spórolásra, mint a külföldiek

2022. október 18. - 15:37 | Belföld

Míg az ausztriai Linzhez közeli bevásárlóközpontban a spórolás érdekében csökkentették a nyitvatartási időt, a hazai üzletekben nem fontolgatnak hasonló intézkedéseket, inkább máshol próbálják meghúzni a nadrágszíjat - írja a HN.

Megvilágítás este 11-ig és megálló mozgólépcsők – a szlovákiai plázák más utat választottak a spórolásra, mint a külföldiek
Fotó: Cséfalvay Á. András

A Colliers vállalat statisztikája szerint csak Pozsonyban a bevásárlóközpontokból 822 négyzetméternyi terület jut ezer lakosra, így a szlovák főváros európai szinten Tallinnal az élen áll ezen a téren. Az energiaválság viszont a plázákat sem kerülte el, így kénytelenek bizonyos intézkedéseket hozni a spórolás érdekében.

Ugyan a pozsonyi Shopping Palace-nak is nőttek az üzemeltetési kiadásai, a benne lévő üzleteknek mégsem növelték a bérleti díjakat. „Csupán” a saját, illetve a közös energiafelhasználás díjai növekedtek – utóbbit az egyes bérlők nagysága szerint osztják szét.

A bevásárlóközpontok különféle megoldásokkal álltak elő a spórolás érdekében. Míg az ausztriai Linzhez közeli Donautreffben csökkentették a nyitvatartási időt, Szlovákiában hasonló intézkedéseket nem fontolgatnak. A Nivy plázát ugyan több környezetbarát tényezővel építették meg, mégis alkalmaznak megtakarítási intézkedéseket. Az egész épületben LED-világítást alkalmaznak, egyes helyeken viszont tompítják a fényerősséget. A parkolóban, illetve az alkalmazottak helyiségeiben például mozgásérzékelőt alkalmaznak.

Az Euroveában a nyitvatartási időn kívül kikapcsolják a móló megvilágítását, a mozgólépcsőkön pedig spóroló üzemmódot állítottak be. Ez annyit jelent, hogy ha a lépcsőfokokon nem tartózkodnak emberek, akkor a gépezet nemcsak lelassul, hanem egyből ki is kapcsol. Kilátásba helyezik továbbá a belső hőmérséklet egy fokkal történő csökkentését is.

A Shopping Palace-ban jelenleg a belső világítást cserélik ki spórolós LED-fényforrásokra, ami 135 ezer eurót emészt fel. Emellett kisebb módosítások mellett a biztonsági minimumon hagyták meg az éjszakai megvilágítást. A parkolók, a főbejárat, illetve a reklámtáblák 23 óráig vannak megvilágítva.

Azt viszont egyik bevásárlóközpont sem tervezi, hogy kikapcsolja a wifit, vagy korlátozza a töltési lehetőségeket a vásárlóknak.


(hnonline.sk)