Megvitatják Sulík járványügyi tervét a szakértők, de van pár kifogásuk

2020. november 24. - 11:41 | Belföld

Kész megvitatni Richard Sulík gazdasági miniszter (SaS) járványügyi tervét a szakértői konzílium.

Megvitatják Sulík járványügyi tervét a szakértők, de van pár kifogásuk
Fotó: TASR

A konzílium közölte, nyitott a párbeszédre és az együttműködésre, azt azonban nem tartják hatékonynak a szakemberek, hogy Sulík olyan időszakban osztja meg az erőket, amikor össze kell fogni a világjárvány elleni küzdelemben. A tanács emlékeztet a járványellenes intézkedéseket tartalmazó javaslatára.

A tanács tagjai azt javasolják, hogy egy regionális jelzőrendszer alapján szigorítsák vagy enyhítsék az intézkedéseket.

A javaslat négyszintű skálát használ, amit az országos és a regionális helyzet alapján határoznak meg, és zöld, sárga, narancssárga és piros színnel jelölnek. Az utolsó, negyedik skálánál négyféle vörös fokozatot használnak. Az intézkedéseket az egyes skálákra vonatkozó javaslatok alapján határozzák meg.

A járványügyi helyzetet országos szinten kell értékelni a hét nap alatt regisztrált új fertőzések, valamint a kórházban kezelt betegek száma alapján. A regionális helyzetet járási szinten értékelik a 14 napos előfordulási gyakoriság, a kórházi kezelésre szoruló betegek száma, a hétnapos fertőzési tendenciája alapján az illetékes regionális közegészségügyi hivatalok munkatársai.

Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök hétfőn azt mondta, Sulík először a szakértőknek mutassa be a tervét, és ha a szakemberek jóváhagyják, a tervet a központi válságstáb ülésén is megvitatják. A Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter által kidolgozott jelzőrendszer szintén megvitatásra vár. „Ma szerettük volna bemutatni, de mivel állandó a káosz, először hadd mutassa be a tervét Sulík, és válasszák ki azt a tervet a szakértők, amely szerint el fogunk járni" - mondta hétfőn Krajčí.

Az SaS új, Egészségügyi szemafor (Semafor zdravia) nevű járványügyi terve figyelembe veszi a régiók helyzetét. Az egész országra, és bizonyos körzetekre vonatkozó intézkedéseket, szabályokat és ajánlásokat említ, foglalkozik a tesztelési tervvel, kitér a határokon átnyúló rendszerre és a bezárt vagy korlátozottan működő vállalkozások kompenzálására.


(TASR)