Megvizsgálja az Alkotmánybíróság, jogosan büntették-e meg Kiskát

2019. szeptember 10. - 14:38 | Belföld

Az Alkotmánybíróság megvizsgálja azt a határozatot, amellyel a parlament összeférhetetlenségi bizottsága megbüntette az akkori köztársasági elnököt, Andrej Kiskát.

Megvizsgálja az Alkotmánybíróság, jogosan büntették-e meg Kiskát
Andrej Kiska (Fotó: TASR)

Idén márciusban ugyanis a parlamenti bizottság a funkciójából adódó fizetése háromszorosának megfelelő pénzbírságot rótt ki Andrej Kiskára az elnökválasztási kampányának finanszírozása miatt.

Róbert Puci (Smer-SD), a parlamenti bizottság alelnöke májusban úgy magyarázta a döntést, hogy Kiska a 2013-ra vonatkozó vagyonnyilatkozatában nem tüntette fel kötelezettségét, ami azáltal keletkezett, hogy 2013-ban a cége, a KTAG finanszírozta a kampányát.

Kiska a bizottság döntését politikai indíttatásúnak minősítette, ezért fordult az Alkotmánybírósághoz. Állítja ugyanis, hogy soha nem volt kötelezettsége a KTAG-val szemben.

Az Alkotmánybíróság második szenátusa a múlt héten döntött arról, hogy beadványát megvizsgálják. A szenátust egyébként egy volt smeres képviselő, Jana Laššáková vezeti, a másik két tag új, Ľuboš Szigeti és Peter Molnár.

(TASR)