Megvizsgáltatják a vágsellyei városközpontban lévő fák egészségi állapotát

2022. augusztus 12. - 21:42 | Régió

A vágsellyei városháza megvizsgáltatja a városközpontban lévő fák egészségi állapotát. A szakértők egy akusztikus tomográf segítségével ellenőrzik, hogy a fák belseje nem beteg-e.

Megvizsgáltatják a vágsellyei városközpontban lévő fák egészségi állapotát
Kép forrása: sala.sk

Erika Kollerová, a városi hivatal munkatársának elmondása alapján eddig 11 fát vizsgáltak meg. A további vizsgálatokra hamarosan sor kerül. „A városközpontban és a Csehszlovák hadsereg utcában nemrég cserélték a melegvíz-csöveket, és az emberek attól tartottak, hogy ezzel megbontották a fák stabilitását. A szakértők a mérések elvégzése után meg tudják mondani, hogy károsodott-e a fák gyökérzete” – mondta Kollerová.

Az akusztikus tomográf segítségével a fatörzsek belsejének az egészégi állapotát is lehet vizsgálni. „A mérést a hang terjedésének a módja alapján végzik. A fára érzékelő szenzorokat kötnek, és aszerint, hogy a hang milyen sebességgel terjed, megállapítják, hogy van-e üreg a fa belsejében. A hangsebesség csökken, ha a törzs belseje korhadt. Természetesen más paramétereket is értékelnek. A fák egészségi állapotáról és stabilitásáról egy átfogó dokumentáció készül” – magyarázta Gabriela Braníková, a Vágsellyei Városi Hivatal környezetvédelmi osztályának munkatársa.

TASR