Megy az adok-kapok: Pellegrini és Danko tovább marakodik az Irakban állomásozó szlovák katonák miatt

2020. január 6. - 08:44 | Belföld

„Peter Pellegrini kormányfő jól láthatóan ideges“ – gondolja így Andrej Danko házelnök, aki így reagált a miniszterelnök kijelentéseire.

Megy az adok-kapok: Pellegrini és Danko tovább marakodik az Irakban állomásozó szlovák katonák miatt
Fotó: TASR

„Biztosíthatom, hogy vele ellentétben nem szenvedek semmilyen fetisizmusban. Mindig is a problémák megoldásával foglalkoztam“

– nyomatékosította Danko, aki Pellegrini kijelentéseit, miszerint az SNS elnökének álláspontja egy durcás reakció a katonai vásárlások beszüntetésére, hazugságnak nevezte.

Danko szerint Pellegriniből hiányzik a problémamegoldó képesség. A házelnök meg van róla győződve, hogy a kormányfő alábecsüli a NATO iraki kiképzési missziójában lévő szlovák katonák helyzetét.

Danko újfent nyomatékosította, hogy a pénteki amerikai támadás, amely során életét vesztette Kaszim Szulejmáni iráni tábornok, nem csupán a Közel-Keleten fokozta a feszültséget, hanem veszélybe sodorta a világbékét is. Danko szerint egy újabb eszkaláció már Európát is érintené.

Pellegrini és Danko szócsatája azt követően robbant ki, hogy az SNS elnöke szombaton felszólította a kormányfőt, ne legyen gyáva, és haladéktalanul menekítse ki a szlovák katonákat Irakból. Pellegrini azt üzente Dankónak, hogy ne mondja meg, mit kell tennie. A miniszterelnök szerint ha Szlovákia megpróbálná egyenként evakuálni azokat a szlovák katonákat, akik a NATO iraki kiképzési missziójában vannak, az veszélyeztetheti az életüket.


TASR/para