A megyehatárok megváltoztatását tűzte zászlójára a Híd Nagyszombat megyei jelöltje

Az emberek nem érzik magukénak a megyét, mert a határoknak semmi közük a valós, demográfiai, természeti határokhoz - véli Rigó Konrád.

A megyehatárok megváltoztatását tűzte zászlójára a Híd Nagyszombat megyei jelöltje
Fotók: Paraméter

A Híd Nagyszombat és Kassa megyében indít megyeelnökjelöltet a november 4- megyei választásokon, döntött szombat délelőtt a párt országos tanácsa - amely a kormányválságról is nyilatkozatot tett - Pozsonyban.

A párt Nagyszombat megyei jelötje Rigó Konrád, aki egyben a kulturális minisztérium államtitkára is. Kassa Megyében Pataky Károly, Királyhelmec polgármestere indul a megyefőnöki posztért. Az országos tanács ülését követően a jelöltek sajtótájékoztatón beszéltek legfőbb célkitűzéseikről.

Rigó Konrád egyből azzal indított, hogy megkérdőjelezte a jelenlegi megyehatárok létjogosultságát, és álláspontja szerint napirendre kell tűzni az erről szóló párbeszédet. 

"A jelenegi megyehatárok abszolút nem kopírozzák sem a demográfiai, sem a nemzetiségi, sem a természetes határokat, 16 éve ezek a határok nagyon rosszul lettek meghatározva. Mindenképpen szükséges ezeket átrajzolni"

- jelentette ki Rigó.

"Tisztában vagyok vele, hogy ez nem megyei hatáskör, de ha valamikor erről érdemes elkezdeni beszélni, az pont most van, mert a megyékre nagyon keveset figyelünk. Az emberek nem érzik magukénak a megyét, ezért is rekordalacsony a választási részvétel" - tette hozzá.

A Híd jelöltje leszögezte: minél előbb el kell kezdeni a párbeszédet a megyehatárokról megváltoztatásáról.

Rigó Konrád szerint a megye egyértelműen kevesebb pénzt költ a déli járásokra, mint amennyit lakosságszámuk alapján ezek a térségek érdemelnének. 

"A Nagyszombat megyei lakosság 40 százaléka lakik a Dunaszerdahelyi és a Galántai járásokban, miközben a megyei beruházások csupán 20-25 százaléka valósul meg a két régióban. Ezt a csorbát is ki kell köszörülni"

- véli az államtitkár, aki szerint ez nem nemzetiségi kérdés, hiszen az említett járások minden lakóját hátrányos megkülönböztetés éri. Nehezményezte azt is, hogy a megyi úthálózaton rendszerint csak a választások közeledtével hajtanak végre némi javítást, azt is csak hitelből.

Rigó tudomása szerint Nagyszombat megye idén egy 30 millió eurós hitelből finanszírozza ezeket a - szavai szerint - "kampányberuházásokat". 

Kassért a királyhelmeci polgármester indul

A hidas Pataky Károly az egyetlen magyar nemzetsigéű jelölt lesz Kassa megyében a november 4-i választásokon - hiszen a Magyar Közösség Pártja a Smert támogatja.

"Az új törvény szerint most először már egykörös lesz a választás, és most tényleges eséllyel indulhat egy magyar jelölt" - nyilatkozta a Paraméternek Pataky.

"Mindenki tudja, itt az ideje annak, hogy végre járható utaink legyenek. A falvakat rendkívül elhanyagolják, a megyének sokkal nagyobb hangsúlyt kéne fektetnie az úthálózatra. Ez a választás nem Kassáról szól, hanem a keleti kis vidékekről, amelyek nem kapnak elég figyelmet"

- jelentette ki a királyhelmeci polgármester. Elmondása szerint ha sikerül növelni a szavazókedvet a magyar választók körében, jelentős eséllyel indulhat a választáson.

(parameter)