A megyei és helyhatósági választások összevonásával sokat megspórolna az állam

2016. november 7. - 12:17 | Belföld

A javaslat a Smer-SD és a Híd képviselőitől származik, de ehhez alkotmányt kéne módosítani, ahhoz pedig az ellenzék szavazataira is szükség van.

A javaslatot támogató képviselők szerint az egyszerre megtartott megyei és helyhatósági választások azon kívül, hogy növelnék a részvételi arányt, anyagi szempontból is sokat megspórolna az államnak.

Ján Podmanický, a Smer képviselője az RTVS vasárnapi politikai műsorában elmondta, már annyi választást tartanak az országban, hogy nem is csodálkozik a rendre csökkenő részvételi arányokon.

A képviselő szerint amellett, hogy összevonnák a megyei és helyhatósági választásokat, érdemes lenne egyfordulósra csökkenteni a szavazást.

Az SNS képviselője, Jaroslav Paška is egyetért a választások összevonásával, az egyfordulós választások bevezetése kapcsán azonban arra figyelmeztet, hogy a kétfordulós választások effektívebben tükrözték a szavazásra jogosult állampolgárok véleményét.

Az OĽaNO-NOVA frakciójának alelnöke, Eduard Heger elmondta, készen állnak tárgyalni a javaslatról, annak érdekében, hogy megtalálják a legmegfelelőbb megoldást.


TASR/para