A megyei képviselőjelöltekről döntött a Szövetség dunaszerdahelyi konferenciája, de elnökjelöltet nem sikerült választani

2022. július 19. - 07:08 | Belföld

Néhány hónap késéssel, hétfőn este megtartotta ülését a Szövetség dunaszerdahelyi járási konferenciája, amely döntött a párt megyei képviselőjelöltjeiről. Megyeelnökjelöltet azonban nem választottak a küldöttek, a járási elnökség által jelölt Mózes Szabolcsot (Összefogás Platform) az MKP Platform küldöttei nem támogatták. Nagyszombat megyében egyelőre Berényi József a párt egyetlen elnökjelöltje, őt a galántai járási konferencia szavazta meg. A megyeelnökjelölt személyéről a párt megyei tanácsa dönt.

A megyei képviselőjelöltekről döntött a Szövetség dunaszerdahelyi konferenciája, de elnökjelöltet nem sikerült választani
Berényi József és Mózes Szabolcs (Fotó: Paraméter)

Megválasztotta a Szövetség dunaszerdahelyi járási konferenciája a járásban indítható 8 képviselőjelöltet a megyei választásra. A június végi határidőt ugyan több mint két héttel lekésték, és megyeelnökjelöltje sincs még a pártnak Nagyszombat megyében. A dunaszerdahelyi járási tárgyalásokról korábban itt írtunk. A Szövetség Nyitra megyében már az elnökjelöltet is megválasztotta és a képviselőjelöltekről is döntött.

A Dunaszerdahelyi járásban a korábbi megegyezésnek megfelelően az MKP Platform 6, a Híd és az Összefogás platformok pedig 1-1 jelöltet indítanak az őszi választáson. A járási konferencia megválasztotta a Szövetség járási elnökét is, aki Fenes Iván (MKP Platform) bősi polgármester lett.

Az MKP Platform nem támogatta a párt járási elnökségének javaslatát

Megyeelnökjelöltet azonban nem sikerült választania a konferenciának. Az előzetes megegyezés szerint a konferencia két elnökjelöltet is választott volna – az MKP Platform Berényi Józsefet, az Összefogás pedig Mózes Szabolcsot javasolta – végül azonban az MKP-P kihátrált a megegyezésből, azzal, hogy elég lenne csak egy jelöltet választani.

A járási elnökség a két jelölt közül választott szavazással, amit Mózes Szabolcs, a Szövetség országos alelnöke nyert.

A konferencia elé beterjesztett javaslatot azonban a küldöttek – az MKP Platform tagjai – elutasították, vagyis nem választották meg elnökjelöltnek a pártjuk országos alelnökét. Mózes megválasztása néhány szavazaton múlott.

Érdekes, de demokratikus döntés

Balódi László (Híd Platform) sajnálja, hogy nem választottak megyei elnökjelöltet. „A dunaszerdahelyi járás sajnos ennek eredményeképpen nem ad elnökjelöltet, habár a korábbi egyezség az volt, hogy Berényi József és Mózes Szabolcs is elnökjelölt legyen, közülük a megyei tanács választhatott volna” – mondta a Paraméternek Balódi.

Mózes szerint demokratikus döntés született a járási konferenciában.

„Érdekes azonban, hogy más járásokban a konferencia megszavazta az elnökség hasonló javaslatait” – mondta Mózes.

A galántai járásban is hasonló javaslat került a járási konferencia elé, ott a küldötteknek nem okozott gondot a járási elnökség javaslatának megszavazása: Berényi Józsefet (MKP-P) támogatta a járási konferencia. Nagyszombat megyében így várhatóan ő lesz a Szövetség egyedüli elnökjelölt. A végső döntést azonban a megyei tanácsnak kell meghoznia, az ülés időpontja egyelőre még nem ismert.

Nem lesz könnyű a választás

Mózes szerint a Szövetség Nagyszombat megyében elsősorban a Galántai és a Dunaszerdahelyi járásra összpontosít. „A cél, hogy minél több képviselő helyet megszerezzük ebben a két járásban, ami nem lesz egyszerű, mert várhatóan kétszer akkora lesz a részvétel, mint a korábbi megyei választások alkalmával” – mondta a Paraméternek Mózes.

Szerinte Nagyszombat és Nyitra megyében bizonyos esély a megyeelnöki hely megszerzésére.

„Ha nagyon megoszlanak a szlovák szavazatok, akkor esélyünk lehet az elnökválasztásban is, mert csak egy magyar párt van – véli a Szövetség országos alelnöke. – Ellenünk szól azonban a magasabb részvétel, a törzsszavazókon kívül sok új szavazót is meg kell győzni.”

A Paraméter kereste Fenes Ivánt (MKP-P) is, amint sikerül őt elérni, a hírt bővítjük.

A Szövetség megyei képviselőjelöltjei a Dunaszerdahelyi járásban:

MKP Platform: Menyhárt József, Orosz Csaba, Fenes Iván, Hájos Zoltán, Bacsó László és Polák László

Híd Platform: Balódi László,

Összefogás Platform: Nagy József.

A Szövetség megyei képviselőjelöltjei a Galántai járásban:

MKP Platform: Berényi József, Bíró László, Forró Krisztián, Zupko Tamás,

Híd Platform: Horváth Zoltán, Ervin Chomča,

Összefogás Platform: Agócs Gergely.

- lpj -