Megyei költségvetés: Megújul a dunaszerdahelyi uszoda, félmillió megy a nagymegyeri kereskedelmi kollégiumára

A múlt héten elfogadták Nagyszombat megye költségvetését, melyben mintegy 190 millió eurónyi bevétellel és kiadással számolnak.

Megyei költségvetés: Megújul a dunaszerdahelyi uszoda, félmillió megy a nagymegyeri kereskedelmi kollégiumára
Illusztráció - Archív felvétel

A költségvetés számára az állami törvények és makroökonómiai hatások mintegy 10 millió eurós kiesést eredményeznek, ami leginkább a folyó mérlegen látszik meg, hiszen annak többlete a 2019-es 15 millióról 7,7 millióra csökken.

A kiesés egy része a személyi jövedelemadó adómentes hányadának emelése  következtében várható, ám az ún. részadókból származó bevétel még így is 5,3 millió euróval magasabb lesz, mint az idén.

A folyó bevételeket 162,5 millió euróra, a folyó kiadásokat 154,8 millió euróra tervezik, ezzel szemben a tőkebevételeket 15,2 millióra, míg a tőkekiadásokat 30,9-re.

A tőkekiadások egyik legjelentősebb tételét az útfelújításokat teszik ki, amire 7 millió eurót szánnak, Ebből 30 útszakasz vagy híd újulhat meg, közülük 6 a Dunaszerdahelyi járásban, 7 pedig a Galántai járásban.

Ezek pedig a következők:
 
Dunaszerdahelyi járás:
 
II/561 – Nyárasd (a falun keresztülhaladó út)
III/1394 – Nagymad, Padány és Csilizpatas között
II/507 – Dunaszerdahelyen (a bősi út a felüljárótól a 63-as főútig)
II/510-002, M2276 – az illésházai Kis-Duna-híd
III/1393 – Nagyabonyból a dunaszerdahelyi Pozsonyi út 63-asra kivezető szakaszához vezető út
II/561 – Nyárasd és Ekecs között 1,5 méter az út szélén
 
Galántai járás:
 
III/1346 – Királyrévről a zsilipig
III/1346 – Mácsonyástól a zsilipig
II/561 – Nádszeg belterületén
III/1334 – Magyargurabon a templomtól a járáshatárig
III/1043 – Magyargurabon a templomtól a járáshatárig
III/1043 – 005 – Magyargurabon a Vistuk-patak feletti híd
III/1331 – Szered

Mindemellett európai strukturális és invesztíciós alapokból pályáz a megye a Nagymegyer és Ekecs közti útszakasz felújítására, továbbá az 572-es út légi szakaszának modernizációjára.

A telekügyi rendezések és az út alatt húzódó gázvezetékek áthelyezésének utólagos projektálása okán a jövő évre tolódott a dunaszerdahelyi sikabonyi körforgalom felújítása is, amire a város és a megye összesen mintegy 495 ezer eurót fordít, ebből 250 ezret tesz ki a megyei hozzájárulás, melynek biztosításáról szintén szavaztak az önkormányzat ülésén.

A kultúra területén az idei 653 ezer euró után jövőre egy nagyobb tételt szánnak beruházásra, közel 1,5 millió eurót, ebből a legnagyobb tételt, közel 200 ezer eurót a galgóci csillagvizsgáló szakítja ki, de 117 ezer euró megy majd el a Galántai Honismereti Múzeum egyik objektumának rekonstrukciójára is.

Az oktatásügy szűkösebb tőkekiadási kerettel számol 2020-ban (3,5 millió euró), mint az idén (4,7 millió euró). A beruházások hetede ugyanakkor Nagymegyerre tart, ahol kollégium létesül a Kereskedelmi Akadémia mellett. Az ezzel kapcsolatos bontási munkálatokra és előkészületekre 540 ezer eurót fordítanak.

Dunaszerdahelyen 400 ezer eurót fordít a megye jövőre a Ladislav Dúbrava Gimnázium tornatermének megépítésére.

Emellett szintén a szlovák gimivel kapcsolatos hír, hogy a megyei önkormányzat foglalkozott a gimi, egykori ovi területén lévő garázsok értékbecslésével is. A szlovák gimi 2006-os költözésekor ugyanis ezekről a garázsokról semmilyen adat nem szerepelt a kataszteri nyilvántartásban, ami 2013-ban derült ki, mikor légi felvételeket készítettek Dunaszerdahelyről. Az akkori igazgató, Miloš Hajduk elvégeztette a szükséges intézkedéseket, hogy ezeket az épületeket bejegyezzék, ugyanakkor csak a 2019-es évben találtak rá anyagi forrást, hogy szakértői vélemény készüljön az értékük felbecsüléséről, ez történt meg most, így a garázsok bekerülhetnek a gimi ingatlanvagyonába.

A költségvetésben 278 ezer euró szerepel a Vidékfejlesztési Szakközépiskola és Sportgimnázium mellett működő uszoda rekonstrukciójára, felújítására. Ez utóbbi munkálatok decemberben már elkezdődtek, a teljes költség mintegy 345 ezer euróra rúg, és magába foglalja az ablakcserét, a gépház és a medence felújítását – az uszoda a felújítás alatt zárva tart, áprilisban adhatják át.

A Galántai járásban három középiskolában terveznek felújítási munkálatokat. 75,2 ezer euróból valósul meg a szlovák gimi tetőszerkezetének átépítése, 72 ezer euró megy a Kereskedelmi és Szolgáltatási Szakközépiskola tetejének rekonstrukciójára, és 216 ezer euró a Műszaki Szakközépiskola konyhafelújítására.

Szociális területen egy-egy idősotthonban várhatóak felújítási munkálatok a Dunaszerdahelyi és a Galántai járásban. Medvén tetőfelújításra 25 ezret, Kosúton pedig a felvonóra 70 ezret, míg a konyha felújítására és az ezzel kapcsolatos építkezésre 166 ezer eurót szánnak.

(SzT)