A megyéknek nem tetszene, ha több pénz maradna az emberek zsebében

2019. június 11. - 14:52 | Belföld

Elutasítja a Most-Híd adócsökkentési törvénymódosító tervezetét a megyei önkormányzatokat tömörítő SK8 csoport.

A megyék azt kifogásolják, hogy nem egyezettek velük a módosításról, és mivel képviselői javaslatként terjesztették be, a tárcaközi egyeztetést is megkerülte a Most-Híd. Ezt Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke, az SK8 elnöke jelentette ki a csoport hétfői (június 10.) tanácskozását követően a Magas-Tátrában.

„Az előterjesztők szándékosan kihagyták a módosító javaslat indoklásából az anyagi következmények elemzését. A városok és a falvak bevételtől esnek el, ha elfogadja a parlament a javaslatot, és ezzel egyáltalán nem foglalkozik az előterjesztés” - jelentette ki Viskupič. Hozzátette, hogy „óriási bevételkiesésre” kellene felkészülniük az önkormányzatoknak.

„Kategorikusan elutasítjuk a javaslatot, amíg nem tárgyalnak velünk arról, hogyan lehetne pótolni ezt a kiesést” - magyarázta Viskupič.

A magánszemélyek jövedelemadójának 30 százalékát a megyei, 70 százalékát a helyi önkormányzatok kapják.

A Most-Híd a jövedelem adómentes alapjának emelését javasolja. Ez jelenleg a létminimum 19,2-szere, a jövedelem ekkora része után nem kell adót fizetni. A párt ezt a létminimum 21-szeresére emelné. A költségvetési tanács (RRZ) számítása szerint ez a GDP 0,1%-ának megfelelő összeg, ami 2020-ban a becslések szerint 136 millió eurót tesz majd ki. A számítások szerint összesen 149 millió euró adóbevételtől esnének el az önkormányzatok az adócsökkentés miatt. A költségvetési tanács számításai szerint ezzel szemben az állam jól járna. Mivel a magánszemélyeknél több pénz maradna az adócsökkentést követően, ez tovább ösztönözné a lakossági fogyasztást, ami plusz 13 millió eurós bevételt jelentene az államkasszának az áruforgalmi adókból.

(TASR)