Megyercsen postaügynökség létesült

2021. június 4. - 18:02 | Kultúra

Csallóközi lenyomatok CCLXV.


Archív felvétel

Komárom vármegyei mindennapok a Nagy Háború árnyékában című helytörténeti alsorozatunkkal fel- és megidézzük olvasóinknak, hogyan zajlottak a hátországi emberek mindennapjai, ill. hogyan alakult a tájhoz kötődő személyiségek élete és munkássága az Alsó-Csallóközben az 1914–1918. évi világégés idején. Forrásunk a korabeli regionális sajtó.

(CXXXVI. rész)

A Komárom vármegyében fekvő Megyercs pályaudvarán 1915. évi augusztus hó 11-én postaügynökség lépett életbe, mely bárhová szóló levél, postai küldemény, továbbá Ausztriába, Bosznia Hercegovinába és Németországba szóló pénzküldemények és csomagok felvételével, továbbításával és leadásával, nemkülönben posta-takarékpénztári ügyletek közvetítésével lett megbízva a soproni posta- és távirda-igazgatóság által. A postaügynökség kézbesítési körét Megyercs község képezi, elszámolás, ellenőrzés és felügyelet tekintetében a komáromi 1. számú posta- és távirda-hivatalhoz tartozik. Összeköttetését az ott átvonuló Újkomárom–Gúta helyi érdekű 8002. és 8013. számú vonat kalauzának közvetítése útján kapja.

*

1915 nyarán Komárom-, Győr- és Pozsony vármegyében a következő volt a búza- és rozsliszt, valamint a búza- és rozskorpa megszabott legmagasabb ára: búzaliszt, finom tésztaliszt és daraliszt métermázsánként (100 kg) 77 K 50 f, főzőliszt 59 K 50 f, kenyérliszt 40 K 47 f, korpa és mindennemű őrlési hulladék 18 K, rozsliszt 42 K, 24 f.

*

A komáromi dr. Soós Jenő mezei tüzér főhadnagyot – a harctéren tanúsított hősi bátorságáért – a signum laudissal tüntették ki.

*

A kultuszminiszter Fehér Gyula volt bogyaréti, legutóbb tököli általános elemi iskolai tanítót 1915. augusztusától Örkénybe helyezte át.

*

Bányai Irénke, az 1914. évi komáromi színi szezon bájos naivája 1915. augusztus 3–4-én a Jönnek a vörös ördögök című mozikecsben lépett fel a komáromi mozgóban. A közönség szívesen tapsolt régi kedvencének.

Lelkes Vince