"Megyünk, amíg nem csukják le a netet!" – napi élő adásban jelentkeznek a szerdahelyi srácok

2020. március 27. - 15:36 | Kultúra

Az alternatív kultúrát képviselő dunaszerdahelyi NFG klubba a koronavírus-járvány miatt egy ideig nem lehet fizikailag bemenni, de aki elindítja Kovács Ákos és Tóth Lali minden hétköznap délelőtt (09.00-12.00) jelentkező élő online broadcastját, szellemileg már is ott találja magát. Ákost faggattuk a részletekről.

"Megyünk, amíg nem csukják le a netet!" – napi élő adásban jelentkeznek a szerdahelyi srácok
Kovács Ákos és Tóth Lali
Az egyes adásokat ITT érheted el és hallgathatod újra, a legközelebbi élő hétfőn 9 órától lesz.

A koronavírus-járvánnyal járó különböző korlátozások mellett a #maradjotthon kezdeményezés sokakat arra ösztönöz, hogy csak a legszükségesebb esetben mozduljanak ki. Titeket meg például arra is, hogy ha nem lehet az NFG-be menni, akkor az NFG-t kell hazavinni? Miből nőtt ki az NFG Home Office ötlete?

Már hosszú ideje azon gondolkodtunk, hogy tudnánk a legszínvonalasabban közvetíteni a klubban zajló koncerteket az interneten, viszont az állandó körforgás és a gyors léptekben érkező hétvégi program szervezése mellett erre nem volt idő. A RWD.FM-es és a Tollas rádiós időszak után sem hagyott alább az élő közvetítés iránti rajongásunk. Most, hogy leállt a világ, így mi is hirtelen sok szabadidővel gazdagodtunk, amivel kell valamit kezdeni.

A emberek önkéntes karanténban, home office-ban dolgoznak, közben gondolataikban folyton ott vannak az olyan kérdések, hogy mit hoz a pandémia és meddig tart. Ezeket a legjobb zenével elhessegetni. Lehetőleg új, eddig sosem hallott hangzásokkal, melyek a sistergő bakelitlemezről szólnak.

Miután lemondtuk az egész márciusi programot, úgy véltük, itt a stream ideje, zenét és pozitív energiát küldünk a hallgatóknak. A múlt héten összeraktuk a mikrofonokat, a keverőt, meg a lemezjátszókat és nekiálltunk az első adásnak.

A péntek délelőtti adás:

Listen to "Home Office Vol. 6" on Spreaker.

Aki esetleg most találkozik először az NFG nevével, annak hogy mutatnád be, milyen alapfilozófia mentén működtök?

Az NFG megalakulása óta a Csallóköz fontos kultúrközpontja. Egy száz négyzetméteres klub, mely alternatívát kínál a kultúra megannyi ágából. Olyan előadásokat, koncerteket, színházakat és filmeket láthat ott az ember, amit máshol nem. Egyszerre művel, pihentet és szórakoztat. A filozófiája az, hogy a programkínálatban mindenki találjon magának való eseményt, kortól, nemtől, hovatartozástól függetlenül, valamint teret biztosítson a helyi alkotók számára. Főleg hétvégén üzemel, általában három, néha négy eseménnyel.

Volt itt már egy Tollas rádió, szintén veletek (is), mi a közös és mi a különbség közte és a mostani broadcast között?

A Tollas Rádió egy teljesen más projekt volt. Azért született, hogy elfeledett értékeket gyűjtsön össze, majd azokat újrahasznosítsa, mint a falvakat járó öreg „tollas”. Fontos jellemzője volt az is, hogy főleg helyi előadók kiadatlan szerzeményeit mutassa be a hallgatóknak. Kéthetente egyszer volt élő adás, ami számos részből állt: volt pár stúdióinterjú, könyves, verses, filmes és mesés blokk. Az adást szerkesztők nagy része külföldre ment, családot alapított, így a rádió is kényszerpihenőre került. Bízom benne, hogy még valaha feléled.

A Home Office azt a hangulatot kívánja feleleveníteni, amit az NFG-ben él meg az ember egy-egy klubesten, vagy koncerten. A zenéket a nagyvilágból válogatjuk, és

olyan zenekarok zenéit játsszuk, amelyek a klubban mutatkoztak be az elmúlt pár évben.

Napi rendszerességgel jelentkezünk, és reggeltől délig közvetítjük az adást. A vészjósló hírhegyek árnyékában próbáljuk szebbé varázsolni a hallgatók délelőttjeit, akik aktívan részt is vesznek, folyamatosan él a chatfal,

lehet dalt kérni szobából szobába és van élő kvízműsor is.

Technikailag ma mennyire nehéz egy ilyen broadcast napi futtatását otthonról megoldani?

Egy olyan kort élünk, amikor már a tojásfőzésre is van applikáció. Léteznek olyan szoftverek és egyszerű megoldások, amelyek lehetővé teszik, hogy könnyedén sugározhassunk tartalmat élőben a neten. DJ-ként a felszerelésem adott, a mikrofonokat pedig áthoztuk a klubból. Reggel kilenckor egy gombnyomás és ott is vagyunk az éterben.

A délelőttjeink általában szabadok, így amíg nincs vesztegzár, addig kellő higiéniai körülmények közt, bemosakodva, maszkban fogadom Lali kollégát.

Hogyan épül fel tulajdonképpen egy-egy adás? Milyen tartalmakkal, zenékkel találkozhat a hallgató?

Igyekszünk tematikusan összeállítani az adásokat, zeneileg színes és érdekes tartalmat adni. Van több élő telefonos bejelentkezés, mint Putz Erik beszámolója, aki percről percre figyeli a pandémia történéseit hazánkban, majd azok alapján fontos információkkal látja el a hallgatókat. Adásba kapcsoljuk külföldön élő helyi születésű barátainkat, akik az ottani aktuális helyzetről mondanak pár szót, de jó pár hasznos tanács is elhangzott már, mint a minap Zirig Árpi javallata, miket főzzünk a készleteinkből karantén alatt. Tartunk egy félórás kívánságblokkot is, a hallgatók kérhetnek zenét, bármilyet, bárkinek. Dobsa Melindával dolgoznunk az online kvízen, és azon, hogy több helyszínről is bejelentkezhessenek NFG-s társaink.

Amennyire az e célra létrehozott Facebook-eseményből leszűrhető, április végéig terveztek. Nem kis kihívás lehet ennyire előre készülni. Mi az, ami ezt megkönnyíti, vagy adott esetben megnehezíti?

Az alapötlet az volt, hogy nyomjuk, amíg lehet! Ami megkönnyíti a feladatunkat, az az, hogy több a szabadidőnk, amit erre tudunk fordítani, de nem hívhatunk embereket az élő adásba, ez viszont megnehezíti. Ez a fajta rádiózás mindkettőnk számára felemelő érzés, nem hinném, hogy ez valaha csillapodna.

Megyünk, amíg nem csukják le a netet!

(SzT)