Mehet dolgozni a beoltott, aki együtt él egy koronavírusossal, és ez bizony probléma

2021. december 5. - 09:59 | Belföld

Sokaknak problémát jelent, hogy ha a háztartásukban élő egyik személy koronavírusos, nem maradhatnak vele együtt karanténban, ha tünetmentesek, mert az állam nem fizet nekik semmit.

Mehet dolgozni a beoltott, aki együtt él egy koronavírusossal, és ez bizony probléma
Illusztráció

A Tvnoviny.sk adott hírt arról, milyen problémát okoz a beoltottaknak, akik szoros kontaktusban vannak egy koronavírusossal, de épp az beoltottságuk miatt nem maradhatnak karanténban, amíg tünetmentesek.

Egy pozsonyi anyuka 11 éves beteg kislányával van otthon, és úgy érzi, akkor viselkedne felelősségteljesen, ha karanténban maradna vele. Ezt viszont csak önkéntesen teheti meg, mivel ha nincsenek tünetei, addig az orvos sem írja ki a betegszabadságot. Néhány nappal később beigazolódott, hogy ő is pozitív, így adott esetben koronavírusosan mehetett volna dolgozni.

Az oltott, tünetmentes személy is fertőz, noha sokkal kisebb eséllyel és kevesebbeket, mint az oltatlan. Egy oltott a delta variánssal egy becslés szerint két másik személyt fertőzhet meg, ami a második körben 4 (ha csak oltottakat fertőz meg), a harmadik körben 8 fertőzöttet eredményez. Oltatlannál ugyanezek a számok az első körben 5, a másodikban 25, a harmadikban 125.

A mostani helyzetben viszont előfordulhat, hogy a munkáltató berendeli alkalmazottját, ha nincsenek tünetei. Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter jelezte, hogy elbeszélget majd erről Ján Mikas tiszti főorvossal, mivel úgy látja, legalább addig hagyni kéne, hogy a beoltott is karanténban maradjon pozitív családtagjával vagy a vele egy háztartásban élővel, míg egy PCR-teszttel le nem ellenőrzik őt.

A szakmai konzílium is foglalkozik ezzel a kérdéssel, és a végső javaslatuk a Tvnoviny.sk szerint úgy nézhet ki, hogy a valóban szoros kontaktusok esetében, tehát ha egy oltott személy egy háztartásban él pozitív személlyel, akkor számára engedélyezik a karantént, míg például ha csak a munkahelyén találkozott vele, akkor nem.

(Tvnoviny.sk)