Mekkora lesz a 13. nyugdíj és mikor küldik? Akár részletekben is érkezhet, ez viszont nem mindenkinek tetszik

2022. április 26. - 12:18 | Belföld

Idén is legalább 50 és legfeljebb 300 euró lesz a 13. nyugdíj, de hogy azt mikor kezdi el kiutalni a Szociális Biztosító, egyelőre nem tudni. Az sem tisztázott, hogy ezt az összeget egyben kifizetik-e nyáron, vagy csak a felét, a maradékot pedig novemberben – írja a Pravda.

Mekkora lesz a 13. nyugdíj és mikor küldik? Akár részletekben is érkezhet, ez viszont nem mindenkinek tetszik
Fotó: TASR

A munkaügyi minisztérium állásfoglalásában közli, hogy a 13. nyugdíj módosításának tervezetét a tárca a parlamenttel együttműködve készítette el az idősek megsegítésére a magas infláció idején. A minisztérium azt javasolja, hogy a 13. nyugdíj egy részét már 2022 nyarán fizessék ki minden arra jogosultnak. A folyósítás feltételei, illetve annak mértéke változatlan marad. A minimális összeg a létminimum alapján lesz meghatározva, amelynek új értéke májusban válik ismertté. A javaslat jelenleg a jogalkotási folyamatban van, ahol a 13. nyugdíj végösszegéről döntenek. A minisztérium számításba veszi a részletekben, illetve a teljes összegben történő fizetés lehetőségét is.

A második olvasatba érkezett egy képviselői javaslat, miszerint a Szociális Biztosító már júliusban fizesse ki a 13. nyugdíj felét a nyugdíjasoknak. „Az áremelkedés hatásának mérséklése érdekében, és tekintettel arra, hogy a fogyasztói árak jelentős emelkedése 2023-ig nem jelenik meg a nyugdíjemelés valorizációs mechanizmusában, kompenzációként azt javasoljuk, hogy júliusban fizessék ki a 13. nyugdíj felét” – teszi hozzá a munkaügyi tárca, amely szerint a nyugdíj másik felét novemberben fizetnék ki.

A Szlovákiai Nyugdíjas Egységszervezet (JDS) viszont ezzel nem ért egyet. Valéria Pokorná, a szervezet vezetője szerint legalább 3 százalékos rendkívüli valorizációt sürgetnek, vagy 13. nyugdíjat most, év végén pedig 14.-et. „A juttatás fele senkinek sem segít, ha számításba vesszük, hogy 150 eurót kapnak azok, akik legfeljebb 218 eurós nyugdíjat vesznek fel. A képviselőink azt hiszik, hogy ilyen infláció mellett meg lehet ebből élni? Véleményünk szerint ez az idősek megszégyenítése, akik hosszú éveket dolgoztak a társadalom számára és nem kevés pénzt juttattak a közös alapba” – jegyezte meg Pokorná.

Amennyiben a parlament jóváhagyja, újfent minden nyugdíjas kap 13. nyugdíjat. Ennek maximális összege újfent 300 euró lesz, és azok is megkapják, akiknek a nyugdíja a létminimumon van. A várakozások szerint ez júliustól 218,06 euróról 233,10-re nő majd. A 233,11 és 927,60 euró közötti nyugdíjat kapó idősek 13. nyugdíja 50,01 eurótól terjed majd – a minimális összeget azok kapják majd, akiknek a nyugdíja 927,61 euró vagy több.


(Pravda)