Méltóságteljes odafigyelés, minőségi ellátás és kiváló lehetőség a gyógyulásra a légi Vitalitában

2018. december 3. - 08:57 | Régió

Az egészségmegőrzés és a betegségek megelőzésének jegyében zajlott a légi Vitalita nonprofit szervezet egészségnapja. A légi (Dunaszerdahelyi járás) egészségügyi intézményt a Vitalita nonprofit szervezet működteti. A teljes körű rehabilitációs kezeléseket kínáló Krónikus Betegségek Osztálya mellett az intézményen belül idősek otthona és Szociális Gondozóintézet is működik.

Méltóságteljes odafigyelés, minőségi ellátás és kiváló lehetőség a gyógyulásra a légi Vitalitában
Fotók: Cséfalvay Á. András

A Krónikus Betegségek Osztályán korra való tekintet nélkül gondoskodnak azokról a betegekről, akik gyógyulásra vágynak. Az egészségbiztosító társaságok teljes mértékben megtérítik a betegek kezelését és rehabilitációját – 21 vagy akár több napon át.

Az osztályon jelenleg 126 ágyat tartanak fenn, de igény esetén a kapacitás tovább növelhető.

Az idősek otthonában olyan nyugdíjas embereknek nyújtanak ellátást, akik megromlott egészségi állapotuk, előrehaladott koruk vagy szociális rászorultság miatt csak segítséggel képesek önmaguk ellátására.

Az idősek otthonában 92 fekvőhely áll a páciensek rendelkezésére.

„Ritka intézmény a miénk, hiszen gyógyító intézmény és idősek otthona is működik egy helyen. A krónikus osztályon mindhárom egészségbiztosító finanszírozza a betegellátást, az idősek otthona költségeihez pedig támogatás formájában hozzájárul a munka, szociális és családügyi minisztérium” – nyilatkozta az intézmény igazgatója, Slovák Július.

Az utóbbi időszakban ugyan problémák merültek fel a Dôvera költségtérítési szabályaival kapcsolatban, a biztosító ugyanis nem téríti bizonyos páciensek kezelési költségeit. „Tárgyalunk a biztosítóval, hogy enyhítsenek a betegfelvételi kritériumokon. Bízunk benne, hogy ez egy átmeneti nehézség, amely hamarosan megoldódik” – tette hozzá az igazgató.

Teljes körű ellátás minőségi kezelésekkel

A gyógyító részleg nem nevezhető elfekvőnek, hiszen a pácienseknek minőségi rehabilitációs kezeléseket, infúziós és injekciós terápiát biztosítanak. Az intézmény teljes körű ellátást nyújt agyérkatasztrófa, szívelégtelenség, daganatos megbetegedések, cukorbetegség és annak szövődményei esetén, valamint a súlyos balesetek következményeinek, ill. mozgásszervi megbetegedések kezelésében.

„Arra is volt példa, hogy a hozzátartozók sírva hívtak fel azzal, hogy édesapjuk agyvérzést kapott, és nem tudják, mitévők legyenek, a hozzátartozóknak ugyanis dolgozniuk kell. Az ilyen esetekben javasolt először az egészségügyi részlegen elhelyezni a pácienst, ahol megkapja a szükséges rehabilitációs kezelést. Közben kollégáink leveszik az adminisztrációs terhet a családtagokról, a páciens pedig idővel átkerülhet az idősek otthonába” – magyarázza az igazgató.

Matus Csilla doktornő hangsúlyozta, betegeik többsége olyan krónikus páciens, aki javult állapotban hagyja el a gyógyító intézmény: „Sok beteg a gyógyulás reményében keres fel bennünket, általában mozgásszervi megbetegedésekkel, gerincproblémákkal, ízületi panaszokkal. Vannak olyan pácienseink, onkológiai betegek, akik terminális állapotban kerülnek ide, azaz a betegség olyan szakaszában, amikor a gyógyterápia már nem lehetséges.

„Fontos azonban, hogy a terminális stádiumban is olyan kezelésben részesítsük a beteget, amely életének utolsó szakaszában is segít megőrizni az emberi méltóságát, és csökkenti a szenvedését.“

Feltöltődés és fájdalomcsökkentés

A rehabilitációs kezelések során a beteg olyannyira feltöltődhet, hogy a távozást követően képes önállóan ellátni magát otthon is. A visszajelzések alapján a kezelések hatása akár fél évig is eltart, ez idő alatt pedig sokkal jobban érzik magukat, mozgékonyak, csökkennek a fájdalmaik. Az intézmény elsődleges célja, hogy a pácienseket jó kondícióban tartsák, és ne váljanak fekvőbetegekké.

Az intézménybe való bekerülés a következőképp működik: a szakorvos, illetve a kezelőorvos a páciens diagnózisával együtt továbbítja a kérelmet a biztosítóba, ott pedig eldöntik, hogy megtérítik-e a beteg ellátásának költségeit. „Gyakran harcolunk a biztosítókkal, hogy ki tudjuk elégíteni a páciens igényeit, hiszen az orvos szakértő által felállított feltételeket gyakran nehéz teljesíteni” – fűzte hozzá Bazsó Piroska, a Vitalita betegápolásért felelős menedzsere.

Az intézményben nemcsak csallóközi, hanem az ország távolabbi régióiból érkező, például eperjesi vagy námesztói betegeket is kezelnek, a kétnyelvűség tehát teljesen természetes, az alkalmazottak magyarul és szlovákul is képesek kommunikálni.

A páciensek maradéktalanul elégedettek a Vitalita nyújtotta szolgáltatásokkal és az alkalmazottak készséges hozzáállásával. Tudatában vannak, hogy itt kiváló lehetőségük van a gyógyulásra, a rehabilitációs kezeléseken kívül mágneses terápiát és vízterápiás kezeléseket is igénybe vehetnek.

Nemcsak fekszenek az ágyban, hanem a szakképzett alkalmazottak rendszeresen foglalkoznak velük.

A Vitalita épületeit kellemes park veszi körül, amely minden évszakban megnyugvást és feltöltődést biztosít a betegek számára, így hát nem is csoda, hogy sokan közülük időről időre visszatérnek az intézménybe.

Amikor minden az egészségről szól

Az intézményben rendszeresen, évente kétszer – tavasszal és ősszel – tartanak egészségnapot, legutóbb november közepén rendezték meg. Nagy volt az érdeklődés nemcsak a páciensek, hanem a helyi nyugdíjasok részéről is.

A dunaszerdahelyi Regionális Közegészségügyi Intézet szakemberei ingyenes vérnyomás-, vércukorszint- és koleszterinmérést végeztek. Az eseményen az egészséggel és a betegápolással kapcsolatos előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők.

Matus Csilla doktornő a fájdalom kezeléséről, Fördős Judit főnővér az otthoni gondozásról tartott előadást, a Zepter vállalat képviselői pedig Bioptron-termékeket mutattak be.

Matus Csilla doktornő előadásában elmesélte egyik páciensének a történetét, aki 50 évesen daganatos megbetegedéssel került a légi Vitalitába. A fő diagnózisa tüdőrák volt áttétekkel. Súlyos fájdalmakkal küzdött, mozogni sem volt képes. Miután elkezdték a kezelését, az állapota folyamatosan javulni kezdett: képes volt önállóan enni, jelentősen csökkentek a fájdalmai, később már mosolygott is. Pedig a járási kórházat abban a tudatban hagyta el, hogy valószínűleg már csak néhány hete van hátra. A páciens még több mint egy évig élt, állapota pedig olyannyira javult, hogy utolsó egy évét már a szerettei körében tölthette.

Az embereknek szükségük van egy ilyen intézményre a Csallóköz szívében, ahol biztonságban tudhatják a hozzátartozóikat. A Vitalitában a méltóságteljes odafigyelés minőségi szaktudással párosul.


(PR-cikk)